ТРА
Субота
4
21:08

​Двоє приватних підприємців із Житомира підробляли документи для незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку

На Житомирщині СБУ розкрила ще одну схему незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку. Організатори схеми, житомиряни, підробляли документи про непридатність чоловіків до військової служби. Наразі одного з організаторів затримали, розповіла Суспільному речниця СБУ в Житомирській області Ірина Мартинюк.

За словами Ірини Мартинюк, двоє приватних підприємців із Житомира, які організували схему, пропонували через телеграм-канал допомогти чоловікам призовного віку залишити Україну "за станом здоров’я". Впродовж пів року вони "зняли" з військового обліку декілька сотень осіб, які підпадають під призов. При цьому документи для перетину кордону житомиряни виготовляли самостійно. Серед документів були висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби, аналогічна довідка центру комплектування та соціальної підтримки Міністерства оборони України, тимчасове посвідчення військовослужбовця про непридатність до військової служби.


"Так як до організаторів схеми зверталися чоловіки з різних областей України, то відповідно до кожного у них був свій підхід, – розповідає Ірина Мартинюк. – Тобто документи виготовляли з урахуванням регіону проживання замовника та з використанням бланків і печаток тих офіційних установ, до юрисдикції яких він територіально відносився".


За свої послуги організатори схеми брали в середньому 25 тисяч гривень. Замовник перевіряв правильність документів та сплачував повну вартість з їх виготовлення при отриманні у поштовому відділенні.


Правоохоронці затримали одного з організаторів в Житомирі після відправки документів черговому замовнику.


За місцями проживання організаторів каналу, а також у нежитлових приміщень та їхніх авто провели обшуки. Вилучили підроблені печатки та штампи установ і лікарів, що фігурували у протиправній схемі, комп’ютерну техніку із розробленими кліше бланків, довідок і посвідчень, мобільні термінали, готівку.


Наразі один із організаторів перебуває під вартою, йому повідомили про підозру за частиною третьою статті 332 Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо інкримінування вчинення аналогічного злочину його спільнику.


Слідчо-оперативні заходи тривають. Встановлюють коло осіб, які також можуть бути причетні до організації схеми, виявляють точну кількість тих, хто скористався послугою та виїхав за кордон. Перевіряють також причетність лікарів військово-лікарської комісії та посадовців одного з регіональних центрів комплектування та соціальної підтримки Міністерства оборони України, які могли сприяти організаторам схеми.

Вчора

Сторінки:
Нагору