КВІ
Субота
27
10:19

​ГРВІ та COVID-19 на Житомирщині: рівень захворюваності перевищений на 14%

З початку епідемічного сезону — з 2 жовтня 2023 року — на Житомирщині захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції та COVID-19 зросла на 14 відсотків. Про це Суспільному розповіла завідувачка відділу епіднагляду обласного центру контролю та профілактики хвороб Тетяна Лутай.

За її словами, упродовж тижня захворіли понад 8 тисяч жителів області, у тому числі майже пів тисячі із них COVID-19 на коронавірус.


"Станом на сьогодні показник захворюваності становить 660 людей на 100 тисяч населення. І він на 14% перевищує базовий рівень захворюваності. Цей епідемічний поріг відповідає середній інтенсивності епідемічного процесу. Аналізуючи дані з початку епідсезону, тобто з 2 жовтня, ми спостерігаємо ріст захворюваності і на COVID-19. Хоча у нас і зареєстровано за минулий тиждень 499 випадків, але це разом з іншими ГРВІ відбулось зниження. Але все ж таки це високий рівень захворюваності на COVID-19", — повідомила Тетяна Лутай.


Зі слів представниці центру контролю та профілактики хвороб, з початку жовтня від коронавірусу померли 15 людей, і за такої тенденції в окремих колективах та територіях рекомендовано запроваджувати обмеження.


"Фактично від COVID-19 в області щотижня помирає по двоє людей. У групі ризику залишаються люди, старші за 60 років, та люди з хронічними захворюваннями. За такого рівня захворюваності рекомендовано застосовувати обмеження. Однак рішення про запровадження обмежень приймають органи місцевого самоврядування", — розповіла Лутай.


За словами завідувачки амбулаторії №10 Олени Піковської, упродовж тижня найчастіше до лікарів зверталися люди з такими симптоми, як ларингіт, осиплість голосу, субфебрильна температура, болі в горлі, нежить, ломота в тілі, головний біль.


"Але це типова ситуація для .зимового періоду. Вірусних захворювань у нас багато. Адже була у нас і відлига, і морози, і сиро було. Пацієнти переохолоджуються. Можливо, на фоні стресу у людей імунна система погіршується", — сказала Олена Піковська.


Щоб не захворіти, лікарка радить частіше бувати на свіжому повітрі, вживати вітамінізовані продукти та вести активний спосіб життя.


"Прогулянки на свіжому повітрі, здорове харчування, збагачене вітамінами, не зловживання спиртними напоями та усім тим, що шкодить нашому здоров’ю", — розповіла лікарка.

Вчора

Сторінки:
Нагору