КВІ
Неділя
28
15:03

​На Житомирщині підприємиця виграла грант і відкрила кав'ярню

Жителька Баранівки Ольга Ошатюк отримала грант від держави на відкриття власної кав'ярні. До цього часу вона не мала досвіду в підприємництві. Кореспондентам Суспільного Ольга розповіла про те, як наважилася відкрити власний бізнес та які труднощі виникали в процесі.

За її словами, кафе вона захотіла відкрити тому, що сподобалося місце поруч із дитячим майданчиком.


"Там, де є діти, має бути щось для них зроблене, щоб їм було комфортніше. Хотілося, щоб це місце було більш насичене цими дзвінкими голосами і наше також. Для бізнесу потрібні кошти. Кошти не завжди є. Тому якось потрібно шукати виходи, спонсорів. У даному випадку грант послужив поштовхом, щоб розпочати власну справу", — розказала Ольга Ошатюк.


Підприємиця розповіла, що для кафе обрали талісман — білого кролика. Ця тварина найкраще пасувала до тематики закладу. Невдовзі після відкриття відвідувачі подарували для кафе статуетки у формі кролика.


"На відкритті у нас був живий біленький кролик. Історію ми придумали до нього таку, що до нас, у наше містечко Баранівку, завітав французький кролик на ім’я Круасан, який привіз нам рецепт справжнього французького круасану", — сказала Ольга.


За умовами гранту Ольга Ошатюк створила два робочих місця. Юлія Родзінська працює у кафе кухарем. Фірмова страва Юлії — піца.


"Сама придумала рецепт тіста. Особливість у тому, що роблю його з любов’ю до людей", — говорить Юлія Родзінська.


Зі слів Ольги Ошатюк, труднощі полягали у тому, що вона не прорахувала всі ризики, наприклад, у зимовий період до кафе заходять небагато людей. Зараз сімейне кафе "Прованс" працює в тестовому режимі.


"Обов’язково, коли людина починає власну справу, вона, окрім ризиків і відповідальності, повинна ще враховувати таку річ, як фінансова подушка на майбутнє. Я в цій справі новачок і не рекомендувала б запускатися на осінньо-зимовий період. У нас невелике містечко. Потік людей, який є у великих містах, і потік людей, який є у невеличких містечках, відрізняються. Знову ж таки погодні умови, але перш за все війна в нашій країні. Багато людей виїхали, багато воює, — розповіла підприємиця.


У майбутньому Ольга Ошатюк планує взяти ще один грант на розвиток власного бізнесу для відкриття літньої тераси біля закладу.

Вчора

Сторінки:
Нагору