КВІ
Понеділок
29
13:31

​На Житомирщині з родини, де на пожежі загинули двоє малолітніх дітей, вилучили трьох старших дітей

28 січня у селі Грабняк Хорошівської громади на Житомирщині під час пожежі у приватному будинку загинули двоє малолітніх дітей віком два з половиною та один рік. Поліція відкрила кримінальне провадження. Трьох старших дітей вилучили з родини.

Кореспонденти Суспільного побували у селі та поспілкувалися з родиною, двоє дітей яких загинули на пожежі 28 січня.


Мати загиблих дітей Наталія Крейденець розповіла, що вдень 28 січня поклала молодших доньок Катю та Віку спати, а сама з трьома старшими дітьми пішла до сусідів, де її чоловік Юрій рубав дрова. Зі слів жінки, повернулася вона через пів години і побачила, що їхній дім горить.


"Я зайшла в ці перші двері — було повно чаду, нічого не видно. У мене тут відра з водою стояли, я їх кидала, аби цей чад розігнати. В очах була сльозотеча. Дітей я винесла, але вже пізно було робити штучне дихання. Скільки дітям треба... Сусідка викликала швидку, лікарі зафіксували смерть. Я не знаю, як це переживу. Краще б я їх з собою забрала б. Хай би вже горіла ця хата, аби діти були живі", — говорить матір дітей.


Батько багатодітної родини Юрій Ганієв показує, де стояли дитячі ліжечка. Розповідає, що на ліжечку висіла ковдра — звідти і пішло горіння.


"Зверху на пічці ще були напхані іграшки. А хто ж знав, що там іграшки? І воно пішло тією стороною. Таке трапилося. А якби воно вночі загорілося, то ми всі вчаділи б", — каже чоловік.


Зі слів сусідки, Наталія та Юрій зловживають алкоголем.


"П’яниці — хто ж вони. Покинули дітей та й пішли туди пити, а дітки двоє були закриті в хаті. Повісила на ліжечко ковдру. Ліжко біля пічки — від плитки і загорілося, от дітки і подушилися. Ми їх рятували-рятували і не врятували. Не могли врятувати — вони були мертві. Невідомо, відколи воно горіло, якщо вогонь вже пішов через вікна ", — розповіла жінка.


Медична сестра Віта Іванська кореспондентам Суспільного сказала, що востаннє відвідувала родину перед вихідними. Юрій Ганієв зі старшою донькою був тоді у сусідньому селі Грушки, а четверо менших дітей залишалися вдома з матір'ю. Зі слів медсестри, у будинку було тепло, з їжі був гречаний суп.


Виконуючий обов'язки старости Грушківського старостинського округу Валерій Паляниця розповів, що родину неодноразово притягували до адміністративної відповідальності за невиконання батьківських обов’язків.


"Спільно з поліцією та службою у справах сім’ї і медичними працівниками ми їх відвідували, проводили профілактичні бесіди, але вони періодично вживали алкогольні напої", — каже староста.


У коментарі Суспільному речниця поліції Житомирщини Вікторія Дубовик сказала, що після пожежі на місце одразу прибула слідчо-оперативна група та ДСНС.


"Як стало відомо з місця події, малолітні діти віком двох та одного року залишилися самі вдома. У будинку пічне опалення — від нього почав горіти одяг, який лежав впритул до пічки. Від диму діти задихнулися. Поліція розпочала кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу України — 270 та 166", — поінформувала Вікторія Дубовик.


Станом на 29 січня троє старших дітей родини перебували у медзакладі, дітям шукали патронатну родину.


"Дітей помістили у медзаклад, де їм зроблять повне обстеження. Сьогодні був позачерговий виконком — прийняли рішення про негайне відібрання у зв’язку із загрозою життю та здоров’ю діток. Вирішується питання тимчасового влаштування дітей. У нас є патронат у Хорошеві — патронатні сім’ї, які надають послуги тимчасового догляду. Наразі одна патронатна сім’я пройшла навчання", — сказала начальниця служби у справах дітей Хорошівської селищної ради Олена Семеній.

Вчора

27.04.24

Сторінки:
Нагору