КВІ
Неділя
28
19:51

​Начальниця Житомирської митниці організувала схему поборів при розмитненні товарів

Працівники ДБР завершили досудове розслідування відносно організованої групи, яку очолювала начальниця Житомирської митниці. Зловмисники систематично вимагали та отримували хабарі від комерсантів при розмитненні товарів.

Організована група була створена високопосадовицею у грудні 2022 року. Схема полягала у сприянні підприємцям, які хотіли уникнути штучних перешкод під час проходження митних формальностей за певну плату.


До групи входило також двоє спільників – начальник одного з відділів та митний брокер. Вони мали підшуковувати «клієнтів», приймати від них гроші та передавати їх начальниці митниці.


Високопосадовиця особисто контролювала кожну оборудку, зокрема погоджувала модель комунікації з підприємцями, вказувала у якій спосіб передавати гроші тощо.


Організаторка ОЗГ віддавала перевагу бізнесменам, які ввозили дороговартісний товар. Разовий «внесок» становив від 350 до 1 тис. доларів США, в залежності від вартості партії. Серед імпортованих товарів були електрогенератори, велосипеди та аксесуари до них, нитки тощо.


У березні 2023 року ДБР спільно із Київською міською прокуратурою та СБУ ліквідувало діяльність цієї організованої злочинної групи.


Наразі начальниці Житомирської митниці та її спільникам повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди службовою особою, яка займає відповідальне становище - ч. 3 ст. 368 КК України.


Санкція статті передбачає позбавлення волі до 10 років з конфіскацією майна. Після завершення ознайомлення підозрюваними із матеріалами справи, кримінальне провадження буде скеровано до суду.


Процесуальне керівництво здійснює Київська міська прокуратура.

Вчора

Сторінки:
Нагору