КВІ
Неділя
28
05:14

​Понад 1600 випускників Житомира пройдуть тренінг з домедичної допомоги

Міський департамент освіти за ініціативою Житомирського центру комплектування та соціальної підтримки організував цикл відкритих уроків з тактичної медицини для випускників 32-х ліцеїв міста. Про це Суспільному розповіла заступниця директора міського департаменту освіти Світлана Ковтуненко.

За її словами, під час відкритих уроків діти на практиці можуть спробувати надати домедичну допомогу.


"Коли Житомирський центр комплектування та соціальної підтримки розробив цикл відкритих уроків, то ми одразу підтримали цю ініціативу. 32 міські ліцеї, що мають понад 1600 випускників, пройдуть цей тренінг. З них вже дев’ятнадцять ліцеїв пройшли ці навчання. До кінця травня такі практичні заняття із тактичної медицини пройдуть всі випускники", – говорить Світлана Ковтуненко.


25 квітня у 19 ліцеї Житомира для старшокласників трьох житомирських ліцеїв медик-інструктор з домедичної допомоги житомирського військкомату Юрій Крапивницький провів тренінг із тактичної медицини. За його словами, чим більше практичних занять із домедичної допомоги, тим більше навичок для порятунку життя людини.


"Буде три пункти медицини – це накладання турнікетів на нижні та верхні кінцівки. Що таке кровотеча, зупинки кровотечі, поранення грудної клітини, як при цьому діяти та як виявити і штучна вентиляція легень. Все буде показано практично. Першочергово йде безпека людини, яка рятує, але якщо є можливість, то потрібно рятувати інших. Якщо, наприклад, витягувати когось із поля бою пораненого, то потрібно прикриватися ним. Головне – життя того, хто рятує", – каже Юрій Крапивницький.


Старшокласниця Вікторія вперше накладає турнікет на руку однокласниці Ірині. Вікторія каже, що запам’ятала, що турнікет має бути на шість-вісім сантиметрів вище за місце кровотечі.


"Фіксуємо чим вище та тугіше. Потім закручуємо і фіксуємо ще раз. Сподіваємось, що вийшло. Перевірять скажуть", – говорить учениця 19-го ліцею Вікторія Шульська.


Восьмикласник Олександр Стасюк тренується накладати турнікет на ногу свого друга. Хлопчик каже, що поспішив та зробив декілька помилок.


"Перша помилка була у тому, що я поспішив та не закрутив вороток. А друга, потрібно було трохи швидше робити", – каже учень 19-го ліцею Олександр Стасюк.


Станом на сьогодні заняття вже відвідали майже 800 випускників із 19 ліцеїв міста.

Вчора

Сторінки:
Нагору