ТРА
Субота
4
02:46

​Понад 30 навчальним закладам Житомирщини у 2025 році обмежать фінансування

Для функціонування понад трьох десятків загальноосвітніх навчальних закладів, в яких навчається 45 і менше учнів, у 21 громаді Житомирщини з 1 вересня 2025 року обмежать фінансування з державного бюджету. Про це йдеться у відповіді на запит Суспільного від Міністерства освіти і науки України.

Станом на 18 квітня 2024 року в Житомирській області функціонує 26 гімназій (1-9 і 5-9 класи) та 5 ліцеїв (1-11, 5-11 класи), в яких навчається до 45 учнів. Загалом в області такі навчальні заклади розташовані на території 21 громади: по одному чи по два, а в деяких — по 3.


Зокрема, малокомплектні загальноосвітні навчальні заклади функціонують в Андрушівській, Вчорайшенській, Краснопільській, Брусилівській, Попільнянській, Потіївській, Романівській, Хорошівській, Черняхівській, Чуднівській, Іршанській, Лугинській, Народицькій, Олевській, Словечанській, Ушомирській, Брониківській, Городницькій, Стриївській, Чижівській і Ярунській громадах.


У 2 навчальних закладах області навчається до 25 учнів. Освітній процес там, починаючи із 2016 року, повністю оплачують із місцевого бюджету. Також у Житомирській області функціонує 53 гімназії та 10 ліцеїв, в яких навчається до 60 учнів. У цей перелік також включені і ті гімназії, де навчається до 45 учнів.


У відповіді на запит Суспільного сказано, що фінансування малокомплектних навчальних закладів обмежать для покращання якості освіти. Саму освітню субвенцію, яка передбачена у держбюджеті на кожного учня, не скорочуватимуть. Вона, як і раніше, надходитиме до місцевих бюджетів.


"Гроші освітньої субвенції не будуть спрямовувати у малокомплектні школи, проте вони однаково виділяються на кожну дитину. Тож, місцевий бюджет отримуватиме їх у повному обсязі. Запровадять обмеження щодо їхнього використання для навчання дітей саме у малих школах. Місцеві органи самоврядування зможуть або фінансувати малі школи самотужки із власних ресурсів, або забезпечувати підвезення дітей до більших (опорних шкіл) і фінансувати навчання дітей з освітньої субвенції. Економія освітньої субвенції не передбачена", — йдеться у відповіді МОН України.

Вчора

Сторінки:
Нагору