КВІ
Субота
27
14:46

​Понад 80% громад Житомирщини розробляють або вже затвердили стратегічні документи розвитку

За друге півріччя 2023 року загальна кількість територіальних громад, які охоплені процесом стратегічного планування, збільшилась з 1283 до 1314 громад (до 91%). Про це свідчать дані моніторингу стану розроблення та затвердження стратегічних документів, проведеного Міністерством відновлення.

«Стратегії розвитку є основою регіонального відновлення. Це ключовий планувальний документ і головний орієнтир для розвитку громад на найближчі роки. Визначити стратегічні цілі, розробити план заходів, скласти перелік ключових проєктів, показників й інструментів моніторингу, спираючись на сучасні методики – все це є непростим, але вкрай важливим завданням. І той факт, що більшість громад розробляють або вже затвердили свої стратегії, свідчить про їхню стійкість та спроможність до відновлення», – зазначила заступниця Міністра розвитку громад територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.


Зокрема 84% територіальних громад Житомирської області розробляють або вже затвердили стратегічні документи, з них 48 % вже оформили документи розвитку, а 36 % у стадії розробки.


Міністерство реалізує низку заходів, покликаних покращити стратегічне планування на місцевому рівні:


Напрацювання змін до наявної архітектури планувальних документів. Мета — зменшити кількість дублюючих документів, а також синхронізувати стратегічне, бюджетне та просторове планування на принципах інклюзивності, субсидіарності та орієнтації на верифіковані дані. Це дозволить спростити та підвищити якість підготовки і реалізації стратегічних документів для територіальних громад.


Розробка Геоінформаційної системи регіонального розвитку (ГІС) — розумного цифрового інструмента, який дозволить перевести процес стратегічного планування у цифрове середовище з можливістю використання зручних шаблонів, налаштування показників моніторингу, залучення громадськості та бізнесу до розробки та реалізації стратегій розвитку та планів заходів до них.


Оновлення методичних рекомендацій щодо розробки, затвердження, реалізації, моніторингу та оцінювання стратегій розвитку. Основний фокус — на ефективних сучасних інструментах аналізу та планування, з врахуванням кращих практик ЄС та принципів управління публічними інвестиціями.


Важливу роль у підготовці стратегічних документів відіграє співпраця з міжнародними партнерами, агенціями регіонального розвитку, громадськими організаціями тощо.

Вчора

Сторінки:
Нагору