КВІ
Неділя
28
23:24

​Позбавлення батьківських прав та аліменти: одне іншому не завада

Позбавлення батьківських прав не звільняє особу від обов’язку утримувати свою дитину до повноліття – ці та інші норми сімейного законодавства лягли в основу нещодавнього рішення суду про стягнення аліментів із жінки, позбавленої батьківських прав.

З таким позовом звернулась бабуся-піклувальник неповнолітньої дівчини: просила стягнути з відповідачки аліменти у розмірі трьох тисяч гривень щомісячно, починаючи з дня пред’явлення позовної заяви і до досягнення онучкою 18-річчя.


Свої вимоги жінка обґрунтувала тим, що відповідачка є матір’ю дитини, щодо якої через неналежне виконання батьківських обов’язків була позбавлена батьківських прав. Добровільно платити аліменти на доньку, котра перебуває на утриманні позивачки, мати не бажає, хоча є працездатною та має змогу надавати вказану суму коштів.


Після дослідження матеріалів справи й аналізу законодавства суд дійшов висновку, що відповідачка зобов’язана утримувати свою дочку до повноліття навіть попри те, що позбавлена батьківських прав. Аліменти можуть присуджуватись або у частці від доходу, або у твердій грошовій формі (за вибором того з батьків чи іншого законного представника, з яким проживає дитина).


Відповідачка своєї позиції суду не повідомила, також від неї не надходило заперечень проти позову чи доказів, що свідчили б про неможливість сплачувати аліменти у розмірі, заявленому позивачкою. Тож вимоги останньої суд повністю задовольнив: із матері будуть стягувати 3 000 грн аліментів щомісяця на утримання неповнолітньої дочки.


Рішення іще не набрало законної сили.

Вчора

Сторінки:
Нагору