КВІ
Субота
27
14:42

​Про результати перевірки Інспекцією КП «Автотранспортне підприємство 0628» Житомирської міської ради

З 6 по 19 березня 2024 року Державною екологічною інспекцією Поліського округу проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів стосовно КП «Автотранспортне підприємство 0628» Житомирської міської ради, який відбувся на підставі наказу Міндовкілля від 14.02.2024 № 173, погодження Державної екологічної інспекції України на проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю).

Про це повідомив начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгеній Медведовський.


Приводом для перевірки стало звернення громадянина на вебресурс «ЕкоЗагроза», в якому повідомлялось про те, що зазначене КП, яке обслуговує міське сміттєзвалище, полігон твердих побутових відходів, здійснює систематичне забруднення земельних ділянок та водних об’єктів через потрапляння неочищених стоків (фільтрату) до навколишніх земельних ділянок лісового фонду та безіменного струмка, який в подальшому забруднює і річку Крошенка.


Перевіркою встановлено, що КП «Автотраспортне підприємство 0628» Житомирської міської ради для розміщення полігону твердих побутових відходів використовує земельну ділянку площею 21,5670 га.


При цьому для облаштування ставка-відстійника для збирання фільтрату КП використовує земельну ділянку за межами земельної ділянки, яка перебуває в користуванні, площею 0,26 га (в тому числі 0,20 га із земель лісогосподарського призначення та 0,06 га із земель в межах міста Житомира).


«Проведення будівельних робіт по облаштуванню ставка-відстійника для збирання фільтрату фактично призвело до вилучення лісогосподарських земель із лісогосподарського виробництва. Будь-які рішення про передачу зазначеної земельної ділянки в користування вказаному суб’єкту господарювання не представлені, що, згідно ст. 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», свідчить про факт її самовільного зайняття.


При облаштуванні ставка-відстійника проведені роботи зі зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок. Робочий проект землеустрою суб’єктом господарювання не представлений.


Внаслідок просочування фільтрату з ставків-відстійників полігону ТПВ відбувалося забруднення суміжних земельних ділянок, які розташовані за межами полігону», - акцентував Євгеній Медведовський.


З метою встановлення ймовірного факту забруднення земель спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю ДЕІ Поліського округу відібрано чотири проби ґрунтів, за результатами аналізу яких виявлено перевищення відносно фонової проби та ГДК.


Так, у пробі ґрунту, відібраній за обвалуванням сміттєзвалища та перед парканом ГК «Простір», виявлено наступні перевищення: по залізу – в 2,3 рази; по міді – в 1,6 рази; по амонію обмінному – в 10,5 разів; по хлоридах – в 1,5 рази.


У пробі № 2, відібраній по периметру відстійника, перевищення по залізу – в 3 рази; по міді – в 2.3 рази; по амонію обмінному – в 11 разів; по хоридах – в 5,5 рази.


Проба № 3 відбиралася праворуч від відстійника, за обвалуванням, вздовж сміттєзвалища: перевищення по залізу – в 1,4 рази; по міді – в 1.2 рази; по амонію обмінному – в 9,2 рази; по хлоридах – в 4,5 рази.


У пробі № 4, відібраній ліворуч від відстійника, вздовж паркану ГК «Простір», вздовж безіменного струмка, зафіксовано перевищення лише по амонію обмінному – в 1,3 рази.


Також відібрано зразки проб води в місці впадіння безіменного струмка у р. Крошенка та вище/нижче місця впадіння – з метою встановлення ймовірного факту забруднення водного об’єкту.


За результатами проведених інструментально-лабораторних досліджень у відібраній в безіменному струмку пробі зафіксовано перевищення нормативів ГДК по залізу – в 5,7 разів; хімічне споживання кисню (ХСК) – в 6 разів; біологічне споживання кисню (БСК5) – в 16 разів.


Також екоінспекторами зафіксовано погіршення якості води у річці Крошенка – у створі нижче місця впадіння безіменного струмка порівняно зі створом вище.


Наразі фахівцями Інспекції готуються матеріали до Держгеокадастру для визначення грошової оцінки земельних ділянок, які зазнали забруднення, а також щодо втрат лісогосподарського виробництва внаслідок фактичного виведення земель зі складу земель лісового фонду.


Також Інспекцією направлено листа до суб’єкту господарювання щодо надання довідки про об’єм скинутого до річки фільтрату. На основі отриманої інформації буде розрахована шкода, нанесена навколишньому природному середовищу,

Вчора

Сторінки:
Нагору