КВІ
Неділя
28
01:55

​Районний суддя з Житомирщини займався шахрайськими схемами відчуження землі

За матеріалами ДБР повідомлено про підозру судді Чуднівського районного суду Житомирської області, який брав участь у незаконних оборудках із землею. За його рішеннями відчужено майже 94 га землі, збитки державі перевищують 2 млн гривень.

У липні цього року ДБР спільно з СБУ викрило злочину групу, яка попри воєнний стан у країні замість допомоги державі, шукала шляхи, як її обкрасти. Встановлено, що до групи входили правоохоронець, суддя, директор та юрист приватного аграрного підприємства.


Юрист підприємства підшукував невитребувані у приватну власність землі та з’ясовував анкетні дані власників цих земельних ділянок.


Підставні особи зверталися до суду із заявами про витребування права власності на землі, вказуючи у своїх заявах неправдиві відомості щодо спадку на землі або інші підстави для її отримання.


Суддя виносив рішення на користь учасників схеми. Після одержання необхідних документів підставні особи передавали землі у власність директора або самого підприємства, або віддавалися йому у довготривалу оренду.


Суддя заносив ці рішення в систему державного реєстру судових рішень та забезпечував подальшу реєстрацію права власності на непричетних людей.


Таким чином впродовж кількох місяців зловмисники заволоділи 32 земельними ділянками площею понад 94 га на території Чуднівської міської та Вільшанської об’єднаної територіальної громад Житомирського району.


Судді повідомлено про підозру у шахрайстві та службовому підробленні (ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 190, ч. 1 ст. 366 КК України). Іншим учасникам схеми раніше повідомлено про підозру за фактом шахрайства в особливо великих розмірах, вчиненому організованою групою (ч. 4 ст. 190 КК України).


Санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна. ДБР вчинятиме дії щодо відшкодування державі завданих збитків та сприятиме поверненню земель у власність тергромад.


Процесуальне керівництво здійснює Житомирська обласна прокуратура.

Теги: ДБР

Вчора

Сторінки:
Нагору