КВІ
Понеділок
29
22:01

​У Житомирі організатор схеми для ухилянтів прикривався «зв’язками» серед посадовців

У Житомирі скеровано до суду обвинувальний акт щодо «бізнесмена», якого Служба безпеки викрила на організації трафіку незаконного виїзду за кордон військовозобов’язаних.

За даними слідства, причетним до схеми для ухилянтів є 36-річний мешканець Житомирського району. Зловмисник, зокрема, за гроші пропонував чоловікам призовного віку вирішити питання щодо:


- зміни облікового статусу громадянина у Єдиному державному реєстрі «Оберіг»,


- оформлення статусу «водія вантажних перевезень для потреб Збройних сил України» для безперешкодного виїзду за межі нашої держави.


Вартість пакету документів для втечі за кордон становила 5 тисяч доларів США. Ціна на іншу послугу була договірною.


Щоб виглядати перед «клієнтами» поважною персоною та наперед переконати в успішності своєї пропозиції, чоловік прикривався нібито потрібними «зв’язками» у владних та правоохоронних структурах області, а також у військкоматі.


Оперативники СБУ та слідчі Національної поліції затримали організатора у лютому ц.р. «на гарячому» - під час отримання 125 тисяч передоплати від потенційного втікача. Ще 2 тисячі доларів США «замовник» мав сплатити одразу після успішного перетину держкордону.


За додаткові 10 тисяч гривень зловмисник пообіцяв вирішити питання щодо зміни облікового статусу свого «клієнта» як ухилянта від мобілізації у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг».


Тоді ж під час обшуків правоохоронці вилучили докази незаконної діяльності фігуранта, у тому числі й оригінали документів ще півдесятка громадян призовного віку, які планували скористатися послугами для втечі за кордон.


Наразі організатор схеми обвинувачується у сприянні в незаконному переправлення особи через державний кордон України шляхом надання порад, вказівок та усуненням перешкод, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, тобто за ч.3 ст.332 Кримінального кодексу України.


Він перебуває під цілодобовим домашнім арештом.


Заходи документування здійснювали оперативники СБУ в Житомирській області у співпраці зі слідчими Житомирського РУП ГУНП у регіоні за процесуального керівництва Житомирської окружної прокуратури.

Сторінки:
Нагору