КВІ
П'ятниця
26
22:40

​У Житомирі погодили зміну назви меморіалу загиблим захисникам України

У Житомирі виконком погодив зміну назви меморіалу загиблим захисникам України – "Захисникам України у війні з російським агресором" замість "Воїнам Житомирщини – захисникам Вітчизни, загиблим у збройному конфлікті на Сході України". Меморіал планують почати зводити взимку 2020 року.

Рішення було прийняте 16 вересня на засіданні виконкому Житомирської міськради. Майбутній меморіал планують звести в середмісті Житомира, у сквері по вулиці Перемоги, 2. Місце визначали протягом чотирьох років, розповів Суспільному один із ініціаторів зведення пам’ятника – заступник голови Спілки учасників бойових дій та АТО "УВО" Михайло Сліпченко. Весь цей час точилися дискусії і навколо назви меморіалу:


"З самого початку назва пам’ятника була такою "Захисникам України, що віддали життя в збройному конфлікті на Сході України". Що таке конфлікт на Сході України? Це розборки якихось бандитських угрупувань в Донецьку між собою. В міській раді скликали громадські слухання, де відбулися обговорення з приводу того, яка має бути назва цього пам'ятника. І одностайно зійшлися на тому, що це пам'ятник захисникам України у війні з російським агресором".


Члени виконкому на засіданні 16 вересня погодили зміну назви пам’ятного знаку. На зведення меморіалу разом з облаштуванням потрібно 6 з половиною мільйонів гривень, каже житомирський міський голова Сергій Сухомлин:


"Треба називати речі своїми іменами, тому пам'ятник повинен мати в назві слова, які засвідчують, що це меморіал загиблим саме у війні з російською агресією. Це історія – через 20-30 років маленькі діти будуть підходити і запитувати у батьків, кому цей пам'ятник, тож треба правильно відобразити на ньому цей фрагмент нашої історії. Пам'ятник достатньо великий, там багато бронзових фігур. Ми порахували, то з облаштуванням це приблизно 6 з половиною мільйонів гривень. Ми звернулися до міської ради, щоб вони також підтримали нас фінансово".


Авторка проєкту пам'ятника загиблим воїнам Дарина Євпак розповіла, що композиція включатиме в себе постаті, які символізують солдата, добровольця і волонтера. Кожна сходинка має свою певну хронологічну дату з бойовими діями, а зверху символ – Україна в сонці.


За словами Сергія Сухомлина, будівництво монументу розпочнуть взимку 2020 року, а завершити його планують не раніше 2021 року.

Сторінки:
Нагору