КВІ
П'ятниця
26
22:01

​У Житомирі проводять роз’яснювальні заходи щодо безпечної роботи у зимовий період

В зимовий період виконання робіт вимагає особливої уваги від керівників підприємств, організацій, установ, безпосередніх керівників робіт та й самих працівників. В цей час усі стикаються з декількома додатковими небезпечними факторами. Найбільше у зоні ризику перебувають працівники, які виконують роботи на відкритому повітрі.

Фахівці Управління Держпраці у Житомирській області поспілкувалися про безпечну працю у зимовий період із працівниками новорічної ярмарки на майдані імені С.П. Корольова у Житомирі.


Під час інформаційного семінару фахівці наголосили, що роботодавцям слід вжити усіх можливих заходів для попередження випадків травматизму та обмороження:

провести позапланові інструктажі з питань охорони праці;

забезпечити працівників необхідним теплим спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту;

надавати перерви для обігріву та відпочинку, а за певних несприятливих погодних умов і зовсім припиняти роботу надворі.


Відповідно до вимог статті 168 Кодексу законів про працю України відпочинок для зігрівання включається в робочий час.


У разі обігріву приміщень працівникам і роботодавцю слід звернути увагу на безпечне використання опалювальних приладів. При застосуванні електричних приладів необхідно дотримуватись таких основних правил:

нові підключення приладів слід проводити з урахуванням допустимого струмового навантаження електромережі;

електронагрівальні прилади мають бути встановлені на поверхні з негорючого матеріалу та на безпечній відстані від легкозаймистих матеріалів;

нагрівальні робочі частини електроприладів мають бути закриті захисними екранами або кожухами;

для опалення невеликих приміщень, у тому числі закладів торгівлі, пересувних побутових приміщень (вагончиків) для будівельників, можуть застосовуватися масляні радіатори та електропанелі із закритими нагрівальними елементами. Такі прилади повинні мати справний індивідуальний електрозахист і терморегулятор;

забороняється залишати без нагляду працюючі електрообігрівальні прилади.


Пам’ятайте, що майже всі нещасні випадки трапляються у зв’язку із порушенням правил охорони праці. Тому особливу увагу слід приділяти організації безпечної роботи працівників, якісному їх навчанню, перевірці знань та своєчасним інструктажам з охорони праці.

Сторінки:
Нагору