КВІ
Субота
27
08:25

​У Житомирі відкрили для відвідування ботанічний сад Поліського університету

Ботанічний сад Поліського національного університету відкрили для вільного відвідування. Потрапити туди можна лише на вихідних у конкретно визначені години. Кореспонденти Суспільного дізнавалися, як це зробити, які вимоги ставлять до відвідувачів та що думають самі відвідувачі з цього приводу.

Житомирський ботанічний сад другий тиждень поспіль відкритий для вільного відвідування. Зробити це можна з 10:00 до 16:00. Спеціаліст природно-заповідного фонду та викладач Поліського університету Федір Марков розповів Суспільному, що у перші дні відкриття – з 8 по 10 березня — ботанічний сад відвідали кілька тисяч містян.


"В перший день не так багато людей було. В суботу та неділю набагато більше – кілька тисяч людей були тут і, на превеликий жаль, не всі містяни поводилися правильно. Дуже часто ботсад плутають з парком, але це не парк. У ботанічного саду є чіткі задачі, які він виконує, як об’єкт заповідного фонду. Були випадки, коли житомиряни шкодили рослинам та кущам на території ботанічного саду, що є неприпустимим. Ось тут є невелика група рододендронів — якщо підійти ближче, то можна побачити, що там кілька гілок вже зламані і витоптані, а це дуже крихка рослина. Ще один момент це те, що в ботсаду є й отруйні рослини, які у разі контакту з ними, можуть завдати людям шкоди — відвідувачі мають бути обережними ще й з цих міркувань", — розповів Федір Марков.


Задля безпеки на території ботанічного саду встановили камери відеоспостереження і таблички із заборонами. Також у ботсаду чергує патруль поліції.


"Ботанічний сад був відкритий завжди, але в певному режимі, затвердженому адміністрацією — це був платний режим організованих екскурсій та фотосесій. Зараз адміністрація вирішила на вихідні дозволити житомирянам відвідувати ботанічний сад, тому провели перемовини з міськрадою та Нацполіцією щодо забезпечення правопорядку. Бо фахівців, які тут працюють, для забезпечення правопорядку під час вільного відвідування ботанічного саду не вистачає", — сказав Федір Марков.


Нині при вході до ботанічного саду студенти Поліського університету збирають гроші на потреби військових 95-ї бригади.


"Збираємо зараз на Мавіки, в основному, є потреба і на джипи. Збираємо нашій 95 житомирській бригаді. На вихідних наш ботанічний сад відкритий і всі можуть зайти, скринька одразу при вході стоїть — кожен, хто має бажання, може прийти і задонатити", — говорить студентка Поліського національного університету Олена.


Олександр в ботанічному саду вперше. Вхід, з його слів, має бути платним, щоб виручені гроші можна було спрямувати на розвиток ботанічного саду.


"Ставимося до відкриття позитивно, але могли б відвідувати і за якусь символічну суму — для людей нічого страшного не було б, а для ботанічного саду був би якийсь дохід. Бо тут трохи занедбано, мабуть, коштів вони потребують", — каже Олександр.


"Багато подібних садів є в інших містах України, тільки там територія більша. Їх відкривають, роблять вхід платним. Так згодом можна і в нас зробити, щоб люди платили, і були гроші на догляд за цим садом і на зарплату працівникам. Це тільки плюс для міста, бо це велика паркова зона, де люди можуть гуляти і відпочивати. Таким чином розвивається місто і його туристичний потенціал", — говорить житомирянин Костянтин.


Ще один відвідувач саду на ім'я Олександр розповів кореспондентам Суспільного, що в житомирський ботсад їх у школі водила на екскурсії вчителька біології. За словами Олександра, йому шкода, що сад занепадає.


"У місті в нас немає місць, куди можна було б сходити поспілкуватися з природою, помилуватися нею. Зараз ще така пора, що воно все без листя, без квітів – в такому сплячому стані, а як все розквітне, то набагато краще буде", — каже відвідувачка саду Інна.

Вчора

Сторінки:
Нагору