КВІ
Неділя
28
21:10

​В громаді на Житомирщині за народження дитини виплачують по 10 тис грн

В Станишівській громаді Житомирщини за народження дитини виплачують одноразову грошову допомогу. До січня 2024 року вона складала 5 тисяч гривень, нині — 10 тисяч. За два роки з моменту прийняття такого рішення сесією сільської ради допомогу в громаді отримали 162 родини.

Про це Суспільному розповів голова Станишівської сільської ради Юрій Матвійчук, якому належить ідея підтримки породіль.


За його словами, для покращення демографічної ситуації у 2022 році на сесії сільської ради затвердили Програму підтримки народжуваності на території Станишівської громади. Тоді суму одноразової матеріальної допомоги родині при народженні дитини встановили 5 тисяч гривень. У січні 2024 року на сесії сільської ради депутати вирішили збільшити суму матеріальної допомоги до 10 тисяч гривень.


"Ми розуміємо, наскільки сьогодні важко народити, утримати і хоча б довести дитину до трьох років. Тому ми таким чином хотіли стимулювати і допомогти, підставити плече для наших породіль", — сказав Юрій Матвійчук.


Щоб отримати матеріальну допомогу, потрібно одному з батьків новонародженої дитини звернутися до відділу соціального захисту населення сільської ради і заповнити відповідні документи. Сільський голова сказав, що головне, щоб один з батьків був зареєстрований на території Станишівської громади. Також одноразову допомогу виплачують породіллям, які зареєстровані в громаді, але під час війни виїхали за кордон і народили там, говорить сільський голова.


"Жінка могла залишатися за кордоном, а чоловік, так як вони були нашими, зареєстрованими, і чоловік тут проживав, скористалися послугами і отримали свою одноразову допомогу", — сказав Юрій Матвійчук.


Чоловік говорить, що у 2022 році одноразову допомогу на суму 5 тисяч гривень отримала 91 родина, у 2023 — 71. У січні 2024 року на сесії сільської ради депутати вирішили збільшити суму матеріальної допомоги до 10 тисяч гривень. Ідея належить депутату Леоніду Бельському.


"Депутати всі проголосували за мою пропозицію. Сьогодні у нас по громаді 34 жінки вагітні. Так що у нас в громаді іде поповнення, і до кінця року, я думаю, буде ще більше вагітних", — сказав депутат Станишівської сільської ради Леонід Бельський.


Жителька Станишівської громади Ірина Поліщук 14 листопада 2023 року народила третю дівчинку. Після народження дитини отримала від сільської ради 5 тисяч гривень матеріальної допомоги. Кореспондентам Суспільного жінка розповіла, що про матеріальну допомогу дізналася вже коли прийшла до сільради оформляти документи на дитину.


"В сільській раді мені повідомили, що так як я проживаю на території Станишівської сільської ради, якщо дитина буде зареєстрована також на території Станишівської сільської ради, то кожна зареєстрована новонароджена дитина має право отримати 5 тисяч гривень. Це був для мене приємний сюрприз. За ці кошти ми купили дитячу мобільну гойдалку", — сказала Ірина Поліщук.

Вчора

Сторінки:
Нагору