КВІ
Понеділок
29
16:47

​В Олевську екстрено перейшли на погодинну подачу води в місті

Через відключення за борги від електропостачання підприємства "Олевське орендне підприємство теплових мереж" місто перейшло на погодинну подачу води. У коментарі Суспільному на підприємстві та в Олевській міськраді розповіли, що сталося і як вирішують ситуацію.

Про те, що Олевськ змушений буде перейти на погодинну подачу води, ТОВ "Олевське орендне підприємство теплових мереж" повідомило 26 грудня на своїй сторінці у мережі Facebook.


Підприємство опублікувало лист від "Житомиробленерго" з попередженням про повне відключення ТОВ "Олевське орендне підприємство теплових мереж" від електропостачання з 10 години ранку 26 грудня.


У коментарі Суспільному директор "Олевського орендного підприємства теплових мереж" Анатолій Повар підтвердив, що підприємство дійсно відключили від електропостачання. Така ситуація склалася через накопичення боргів, які не дають можливості сплачувати рахунки за електрику.


"До цього ми вже отримували такі листи із попередженнями, і ось врешті нас відключили. У цієї ситуації є дві складові, однією з яких є борги населення за спожиті послуги. Зараз населення боргує нам понад 600 тисяч гривень. Для порівняння: у разі стовідсоткової сплати від населення ми щомісяця маємо отримувати суму у 300 тисяч гривень за надані послуги, а цього, звісно ж, немає. Друга складова — це різниця за непідняття тарифів, яка сформувалася у період від 2010 по 2021 рік. Ця сума складає один мільйон 256 тисяч гривень. Ми неодноразово намагалися вирішити це питання з міською радою, але вони не реагували на наші запити. При цьому питань до сплати комунальних підприємств міськради за послуги у нас немає — самі вони все сплачують вчасно. Коли обленерго нас відключило, ми виходили на урядові гарячі лінії і апарат президента, але нам ніхто не відповів, а в мінрегіонбуді сказали, що в бюджеті грошей нема, їх передбачали в місцевих бюджетах", — розповів Анатолій Повар.


Внаслідок цієї ситуації місто змушені були перевести на погодинну подачу води. Найближчими днями Олевськ отримуватиме воду з сьомої до дев'ятої години ранку і з п'ятої до сьомої години вечора. Систему в роботі підтримуватимуть за допомогою генераторів, які працюють на дизелі. Працювати у такому форматі, зі слів Анатолія Повара, зможуть лише 3-4 дні. Далі у разі невирішення ситуації на місто чекає колапс.


Міський голова Олевська Сергій Лисицький у коментарі Суспільному сказав, що станом на 27 грудня міська рада виділила понад пів мільйона гривень на рахунки "Олевського орендного підприємства теплових мереж", аби воно змогло домовитися з "Житомиробленерго" за оплату боргу.


"Нас питають, чому ми не вирішили це питання раніше, але ці борги, фактично, дісталися нам у спадок. Ми б'ємося з цією ситуацією вже давно, останні два місяці так особливо. Але це дуже глибока ситуація, і рішення її не таке просте, як може здатися на перший погляд. Можу сказати, що ще раніше на позачерговій сесії ми прийняли рішення про фінансову підтримку підприємства і сьогодні перекинули понад 500 тисяч гривень для оплати боргу — сьогодні ці гроші мають зайти і підприємство має домовлятися і вирішувати ситуацію з "Житомиробленерго", — сказав Олевський міський голова.


Журналісти Суспільного звернулися за коментарем до керівника АТ "Житомиробленерго" Олексія Шекети, але станом на 18.30 керівник обленерго не відповідав на дзвінки.


Зі слів Сергія Лисицького, зараз у міськраді думають над тим, аби повернути місцеві тепломережі у комунальну власність.


"Якщо говорити про глобальніше рішення, то "Олевське орендне підприємство тепломереж" — орендне, а не комунальне, ми зараз думаємо над тим, аби повернути його у комунальну власність. Після цього ми вже зможемо робити в нього фінансові вливання і міняти труби та все інше. Добре, зараз ми перерахували їм гроші, вони заплатять борг. А потім гроші закінчаться, і їх знову відключать. Ми ж не можемо постійно вкладати гроші у приватне підприємство. А передавати його у комунальну власність нинішній керівник підприємства не хоче. При тому, що в області немає жодного приватного підприємства такого типу — всі комунальні. Ще одне питання до них по роботі з боржниками серед населення — чому вони не йдуть і не проводять роз'яснювальну роботу, чому не відключають тих, хто боргує великі суми", — сказав Сергій Лисицький.


Директор "Олевського орендного підприємства тепломереж" Анатолій Повар, який з 2006 по 2015 рік був міським головою Олевська, говорить, що підприємство реорганізували в орендне за його каденції.


"Я вважаю, що комунальні підприємства — це завжди питання крадіжок, тому в них немає майбутнього. Ще раніше на початку моєї каденції ми реорганізували його в орендне. Нинішня місцева влада придумала собі легенду, що, мовляв, наше підприємство — це приватна власність. Так, тут є певна частина приватної власності, але і водоканал, і каналізаційні насосні станції — це не приватна власність, це власність громади. Ми, як підприємство, лише надаємо послуги. І ми зверталися до міської влади і теж казали: давайте зробимо аудит підприємства, далі забирайте його і працюйте, як хочете, але вони не хочуть цього робити", — розповів Анатолій Повар.

Вчора

Сторінки:
Нагору