ТРА
Субота
4
20:42

​За п’ять років на Житомирщині з Московського патріархату до ПЦУ перейшли понад 100 релігійних громад

Починаючи від 2019 року, на Житомирщині 107 релігійних громад Української православної церкви Московського патріархату перейшли до Православної церкви України. В Житомирі таких переходів немає.

Про це йдеться у відповіді управління культури та туризму Житомирської обласної військової адміністрації від 9 квітня 2024 року на запит Суспільного Житомир на отримання публічної інформації.


Зокрема, у відповіді сказано, що загалом на Житомирщині релігійних громад Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ — ред.) зареєстровано майже вдвічі більше, ніж релігійних громад Православної церкви України (ПЦУ — ред.):


УПЦ — 605;


ПЦУ — 391.


Із них на території Житомира більше релігійних громад ПЦУ. Так за інформацією, розміщеною у відповіді Суспільному, на території Житомира зареєстровані:


ПЦУ — 28 (це релігійні громади, які за приналежністю відносилися до УПЦ (Київського патріархату) та Української автокефальної православної церкви (УАПЦ — ред.);


УПЦ — 19.


Починаючи від 2019 року, за 5 років в Житомирі жодна з релігійних громад не перейшла із Московського патріархату до ПЦУ.


В коментарі Суспільному адвокат Олександр Вірьовкін, який захищав інтереси новоствореної релігійної громади села Калинівка Житомирського району, сказав, що відсутність переходів релігійних громад в містах може бути пов’язана із великою кількістю людей і відсутністю фіксації цієї кількості в приходах. Хоча, за його словами, практика переходів релігійних громад до ПЦУ в містах України є.


"Тепер, я думаю, переходів буде більше, оскільки вже є судова практика, як громаді оголошувати про скликання зборів, проведення зборів і як оформлювати результати", — сказав Олександр Вірьовкін.

Вчора

Сторінки:
Нагору