КВІ
Субота
27
23:06

​В Управлінні Держпраці у Житомирській області підвели підсумки роботи за минулий рік та визначили основні напрямки роботи на 2017 рік

22 лютого, на першій колегії Управління Держпраці у Житомирській області у 2017 році підвели підсумки роботи за минулий рік. Під час засідання учасники озвучили проблемні питання по всіх галузях нагляду та окреслили шляхи їх вирішення.

«Управління Держпраці у Житомирській області здійснює державний нагляд по 26 галузях господарства у 23 районах і 5 містах обласного підпорядкування Житомирської області», - повідомив Сергій Сечін, начальник Управління.


У своєму виступі перший заступник начальника Управління Вадим Степанчук зазначив, що під час здійснення наглядової діяльності щодо додержання законодавства у сфері охорони праці та промислової безпеки фахівці Управління провели 1594 перевірки і виявили 11914 порушень. Серед основних причин незадовільного стану охорони праці можна виокремити: безвідповідальне ставлення деяких роботодавців до стану охорони праці, низький рівень трудової і технологічної дисципліни, незадовільний стан основних фондів (будівель, споруд, обладнання), недостатне фінансування заходів охорони праці, недостатнє забезпечення засобами колективного та індивідуального захисту, незабезпечення функціонування системи управління охороною праці на підприємствах, в організаціях, установах.


Проведений аналіз стану виробничого травматизму засвідчує, що впродовж 2016 року в Житомирській області було травмовано 129 осіб, що свідчить про зростання рівня травматизму (у аналогічному періоді 2015 року кількість травмованих становила 102 особи). Аналіз причин нещасних випадків показує, що основною причиною виробничого травматизму є недосконала організація охорони праці на підприємствах області з боку роботодавців та нехтування працюючими особистою безпекою. Як наслідок, більшість нещасних випадків, в тому числі і смертельних, сталися внаслідок порушення трудової і виробничої дисципліни, невиконання посадових обов’язків, вимог інструкцій з охорони праці, як самими потерпілими, так і посадовими особами.


Окремо перший заступник звернув увагу присутніх на проблеми, які виникли навколо експлуатації таких небезпечних об’єктів, як дитячі ігрові майданчики та мотузкові парки. Під час перевірок дитячих майданчиків фахівці Держпраці виявили чисельні недоліки. Зокрема, у більшості випадків немає відповідальної особи за безпечну експлуатацію атракціонів на майданчику, технічна документація відсутня, атракціони не відповідають нормам з охорони праці, відсутні акти щорічного огляду, у деяких випадках майданчики не стоять на балансі підприємства, тому і відповідальність за безпечну експлуатацію керівник підприємства не несе. Дані порушення можуть привести до травмування дітей, у тому числі зі смертельними наслідками. Стосовно мотузкових парків, Вадим Степанчук наголосив, що такі парки становлять підвищену небезпеку як для відвідувачів, так і для працівників. Проте, наразі, в чинному законодавстві України відсутні вимоги до їх будови. Як наслідок, у 2016 році у Житомирській області шістнадцятирічний юнак, який працював інструктором на канатній дорозі, зірвався з восьмиметрової висоти на асфальт, через несправність обладнання, і загинув. З метою забезпечення сталого і безпечного функціонування такого типу розваг, Управління Держпраці у Житомирській області звернулось з питанням необхідності ініціювання розробки та затвердження вимог до будови мотузкових парків на території України до Державної служби України з питань праці.


Далі заступник начальника Управління Світлана Возна доповіла про результати перевірок щодо додержання законодавства про працю та зайнятість населення. Так, протягом минулого року спеціалісти Управління здійснили 1078 перевірок дотримання трудового законодавства і зафіксували 964 порушення. За результатами перевірок внесено 450 приписів на усунення виявлених порушень, 30 подань про притягнення до дисциплінарної відповідальності винних посадових осіб, передано 211 протоколів до суду про адміністративні правопорушення, 20 матеріалів перевірок передані до правоохоронних органів.


До вищезазначеного, начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Ірина Тлустовська додала, що одним з пріоритетних напрямів роботи Управління у 2016 році також було питання оформлення трудових відносин з найманими працівниками. Із загальної кількості виявлених порушень, 10 відсотків припадає саме на правопорушення у сфері укладання трудових договорів. У минулому році 33 суб’єкта господарювання області, використовували працю найманих працівників без належного оформлення. Головні державні інспектори Управління виявили 19 неоформлених працівників. Винесено 16 постанов про накладання штрафних санкцій на суму 696 тисяч гривень. Згадала фахівець і про постійну участь спеціалістів Держпраці в проведенні робочими групами з питань легалізації трудових відносин на місцях рейдів з питань детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення. Впродовж 2016 року представники Держпраці взяли участь у понад півтори тисячі подібних рейдів та у більше ніж 400 засіданнях тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із виплат заробітної плати, пенсій, стипендій, та інших передбачених законодавством виплат.


Не оминули уваги і питання заповнення електронних декларацій у 2017 році, дотримання обмежень державних службовців, а також фінансовий контроль і відповідальність за порушення антикорупційного законодавства України. Надали роз’яснення з даного приводу головний спеціаліст сектору персоналу Алла Соболевська та головний спеціаліст-юрисконсульт сектору юридичного забезпечення Олександр Горбовський.


У підсумку, начальник Управління Держпраці у Житомирській області Сергій Сечін визначив наступні пріоритетні напрямки роботи на 2017 рік:

  • реалізація завдань, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати та легалізації робочих місць шляхом участі в роботі міжгалузевих робочих груп з цього питання;
  • роз’яснювальна робота серед роботодавців і населення щодо дотримання законодавства про зайнятість та працю, загальнообов’язкове державне соціальне страхування в частині призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших видів матеріального забезпечення, інформування про вимоги законодавства та відповідальності за порушення;
  • проведення превентивних заходів, спрямованих на зниження виробничого травматизму, на поліпшення стану промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці;
  • підвищення відповідальності інспекторського складу за здійснення наглядової діяльності;
  • дотримання обмежень для державних службовців, які встановлені Законом України «Про державну службу» та Законом України «Про запобігання корупції», і вимог фінансового контролю та відповідальность за порушення антикорупційного законодавства.


  • Вчора

    Сторінки:
    Нагору