КВІ
Неділя
28
22:14

​В «Житомирській політехніці» відкрили Центр ветеранського розвитку

Мінветеранів продовжує розвиток мережі Центрів ветеранського розвитку, що є однією з фундаментальних частин процесу формування й реалізації державної політики у сфері професійної адаптації, зайнятості, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці ветеранів війни і членів їх сімей.

Зокрема, новостворений заклад у Житомирі починає роботу відповідно до Плану пріоритетних дій Кабінету Міністрів на 2023 рік і рішення Вченої ради вишу.


Центр розташований у новому корпусі університету, що має ультрасучасний дизайн, обладнаний необхідною офісною технікою та меблями, де скрізь враховано вимоги інклюзивного доступу.


«Ми створюємо нову професію в Україні – помічник ветерана. Для того, щоб не було того хаосу, який ми спостерігали у 2014-15 роках, і демобілізовані ветерани не стикалися з тими бюрократичними проблемами, перепонами, з якими їм довелося мати справу в той час. Це дасть змогу військовим та ветеранам спростити свою перекваліфікацію, здобуття вищої освіти і дасть їм поштовх до кращої конкурентності на ринку праці після повернення до цивільного життя. Такі Центри також стануть хабами для обговорення і зустрічей ветеранів та військових, планування спільних бізнес-моделей чи громадської активності. А здобуття фахової освіти та гідно оплачувана праця дасть змогу їм забезпечувати родину», - наголосив перший заступник Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун.


Житомир став новим місцем прикладання сил пілотного проекту Мінветеранів тому, що політехнічний університет виявив відповідну ініціативу, й по-друге, в цьому місті після Перемоги сформується значний ветеранський корпус.


«Якраз спроможності, які наразі нарощує «Житомирська політехніка», ті професії та навчальні спеціальності, які вони можуть надавати, є для ветеранів дуже потрібними, аби Захисники і Захисниці після повернення з війська могли здобуті на службі навички застосувати в мирному житті. Така колаборація військового досвіду з цивільним сформує потужний кейс розвитку для них у контексті подальшого працевлаштування та активності вже на економічному фронті відбудови держави», – пояснив передумови залучення університету до проекту Мінветеранів Олександр Порхун.


Університет облаштував Центр власним коштом та завдяки своїм ресурсним можливостям. Зокрема, обладнання для інклюзії закуплене у межах міжнародних проектів і грантів. Також тут від 2016 року провели професійне навчання понад 700 учасників бойових дій і продовжують розвивати нові напрямки.


«Ми подали документи до штаб-квартири НАТО на створення кіберполігону на нашій базі. Очікуємо на відповідне обладнання, яке надасть змогу моделювати різні ситуації щодо подолання кіберзагроз. Плануємо для військових, які мають відповідну спеціальність та досвід, але можуть їх використовувати в галузі кіберзахисту інформації, кібербезпеки вже в цивільному секторі, організовувати їм такі курси. У нас відкрито сертифікований центр компанії «Cisco», що дозволяє здіснювати навчання ветеранів за цим напрямком. Ми вже проводили пробні заняття, і побачили, що це працює. Також для ветеранів відкриваємо і споріднений напрям перекваліфікації – фахівець систем охорони, сигналізації та спостереження. А також підготовку спеціалістів з 3D-друку», – розповідає про перспективи, які відкриваються з початком роботи Центру ветеранського розвитку, ректор Державного університету «Житомирська політехніка» Віктор Євдокимов.


Також у планах – навчання ветеранів іноземних мов, що відкриє перед ними значні спроможності в самореалізації та розвитку. Водночас триває розробка проекту «Освіта упродовж життя», що стосується робітничих професій. Зокрема, всіх видів зварювання, управління великими машинами й механізмами, робототехніки, водопостачання та водовідведення. Ці напрямки будуть доступними і ветеранам. Вони тут зможуть модифікувати досвід, здобутий на війні чи військовій службі. Як от, оператори безпілотників перекваліфікуються на фахівців з безпілотного нагляду за енергомережами чи використання БПЛА в агроіндустрії. У навчальному закладі є потужна технічна база, аби якнайкраще забезпечити таку трансформацію.


Варто згадати, що наразі з числа педколективу та студентів цього вишу вже мобілізовано до війська та сил оборони понад 700 осіб.


Директор Департаменту громадянської ідентичності та ветеранського розвитку Мінветеранів Максим Кушнір повідомив, що в регіонах, які хочуть додатково долучитися до пілотного проекту з підготовки помічників ветерана, вже є вищі навчальні заклади, що підтвердили згоду взяти участь у подальшій розбудові Центрів ветеранського розвитку. Також напрацьовуватимуть і практичні кроки зі спрощення механізму надання профільної освіти помічникам ветерана.

Вчора

Сторінки:
Нагору