КВІ
Неділя
28
08:57

​Відбувся Регіональний форум «Реформа шкільного харчування – пріоритетний та свідомий вибір Житомирщини». ВІДЕО

Сьогодні, 28 лютого, на базі державного навчального закладу «Центр сфери обслуговування м. Житомира» відбувся Регіональний форум «Реформа шкільного харчування – пріоритетний та свідомий вибір Житомирщини».

Масштабний захід пройшов за участі заступника Міністра освіти і науки України Андрія Сташківа, начальника Житомирської ОВА Віталія Бунечка, керівника Проєктного офісу реформи системи харчування, голови Національної асоціації громадського харчування Ореста Степаняка, генеральної директорки Директорату професійної освіти МОН Ірини Шумік. До заходу були долучені начальники районних військових адміністрацій, представники агенцій регіонального розвитку Житомирської області, керівники органів управління освітою районних державних адміністрацій, територіальних громад, закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, представники сфер, які дотичні до організації харчування дітей.


Модератором заходу – директорка Департаменту освіти і науки Житомирської ОВА Наталія Осипович. Учасників форуму в онлайн-режимі привітала ініціаторка реформи Перша леді України Олена Зеленська.


«Реформування системи шкільного харчування є важливим проєктом, спрямованим на збереження здоров’я наших дітей. У складні воєнні часи особливо важливо якісно та смачно нагодувати наших дітей. Станом на сьогодні ми вже досягли значного прогресу: розробили стратегії розвитку реформи до 2027 року, оновили законодавчу базу та продовжуємо модернізувати кухні і їдальні», – у своєму виступі зазначила Олена Зеленська.


Відкрив роботу форуму начальник обласної військової адміністрації Віталій Бунечко. Він зазначив, що попри непросту безпекову ситуацію в країні Житомирщина продовжує реформу шкільного харчування.


«Школи області з 1 вересня 2022 року 100% перейшли на нове меню. Упродовж 2021/23 років нові харчоблоки та їдальні створено у 75 закладах освіти. Упродовж останніх років на модернізацію їдалень (харчоблоків) загалом спрямовано майже 140 млн грн, у тому з обласного бюджету – майже 30 млн грн, а з місцевих бюджетів – близько 93 млн грн. Зокрема, торік 8 закладів освіти отримали сучасне обладнання для харчоблоків, закуплені за кошти обласного бюджету», – зауважив Віталій Бунечко.


У своєму виступі заступник Міністра освіти і науки України Андрій Сташків акцентував на ключових проблемах, які були виявлені під час оцінки системи організації шкільного харчування. Він наголосив на важливості стратегії реформування харчування у закладах середньої освіти до 2027 року. Андрій Сташків також зазначив, що для модернізації харчоблоків в школах передбачена субвенція, яка допоможе розв’язувати проблеми та підвищити якість харчування учнів. Також посадовець підкреслив, що ці заходи спрямовані на створення здорового та збалансованого раціону для дітей, що є важливою частиною забезпечення якісної освіти.


На важливій темі професійної підготовки кухарів наголосила Генеральний директор директорату професійної освіти МОН України Ірина Шумік.


«Сьогодні я рада бачити, що Житомирщина розвивається у напрямку створення нових харчоблоків та сприяє покращенню кадрового потенціалу. Адже це є важливим та необхідним у контексті забезпечення якісного харчування в навчальних закладах. Розвиток інфраструктури шкільного харчування та підвищення кваліфікації персоналу сприятимуть створенню здорового харчового середовища для наших дітей. Це, своєю чергою, позитивно вплине на їхнє здоров’я, самопочуття та навчальні досягнення, закладаючи міцний фундамент для майбутнього успіху», – зазначила Ірина Шумік.


Також під час форуму учасники та експерти обговорили актуальні питання, які стосуються впровадження нових форм і моделей харчування в закладах освіти, модернізації харчоблоків, проведення закупівель в умовах воєнного стану через Prozorro та Prozorro Market, діяльності кулінарних хабів, реалізації швейцарсько-українського проєкту DECIDE щодо принципів НАССР як основної безпекової складової під час організації харчування в закладах освіти, культури харчових звичок тощо.


«На найближчі роки розглянута стратегія має стати «дорожньою картою» реалізації реформи для всіх її учасників – від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На її основі громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях», – наголосив голова Національної асоціації громадського харчування Орест Степаняк.

Вчора

Сторінки:
Нагору