КВІ
Неділя
28
21:02

​Віктор Градівський: Весняна посівна кампанія другий рік поспіль проходить в умовах воєнного стану. ВІДЕО

На цьому наголосив заступник начальника Житомирської ОВА Віктор Градівський. Він зазначив, що значна частина працівників полів і ферм у Житомирської області — це механізатори, водії, інженери та механіки — сьогодні перебувають у лавах Збройних Сил на захисті Держави.

«Незважаючи на прогнозоване загальне зменшення посівних площ, в цілому по Україні навесні 2023 року аграрії Житомирщини планують збільшити посівні площі під сільськогосподарськими культурами», — зазначив заступник Віктор Градівський.


Так, відповідно до даних Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОВА, у 2023 році вся посівна площа під сільськогосподарськими культурами очікувано має бути збільшена на 28,7 тис.га або на 3% у порівнянні з попереднім роком та складе 1,1 млн.га.


Ярими зерновими і зернобобовими цього року планується засіяти 318,5 тис. га, що на 26,7 тис. га або на 9% більше ніж у минулому році. Зокрема, заплановано збільшити посіви ярого ячменю, пшениці та вівса. Також на 23,0 тис. га буде збільшено площу під кукурудзу на зерно.


Технічні культури планується посіяти на площі 410,3 тис. га, що на 39,1 тис. га або на 11% більше, ніж у минулому році.


Відповідно до прогнозних показників, буде збільшено площі під цукровим буряком на 5,8 тис. га, більше ніж вдвічі, або на 107% та під соняшником на 20,8 тис. га (більше на 13%), соєю – на 20,0 тис. га (більше на 13%).


Цього року посівна кампанія ранніх зернових та зернобобових культур розпочалась на два тижні раніше від середніх багаторічних строків. Але наразі можна відмітити, що погодні умови погіршились та в цілому не сприятливі для посівних робіт. Опади у вигляді снігу періодично стримували посів ранніх культур, тому масовий посів очікується у другій декаді квітня, що буде відповідати оптимальним термінам.


За оперативними даними станом на 05 квітня ранні зернові та зернобобові культури у всіх категоріях господарств області посіяні на площі 6,2 тис. га, що складає 8,8% до запланованого, у минулому році на цю дату було посіяно 10,7 тис. га ранніх зернових культур.


Зокрема нині уже посіяно:


яру пшеницю на площі 2,5 тис. га, або 12,4% до запланованого;


ярий ячмінь на площі 1,4 тис. га, або 6,8% до запланованого;


овес – 1,8 тис. га, або 6,4% до запланованого;


горох – 0,5 тис. га, або 35,7% до запланованого.


Із технічних культур посіяно 500 га ярого ріпаку (23,8% до прогнозу). У минулому році на цю дату було посіяно 800 га.


Також розпочато посів цукрового буряка, який на сьогодні посіяно на площі 100 га, це складає менше одного відсотка до запланованого. Як вже зазначалось, площа під цукровими буряками в цьому році буде збільшена майже удвічі.


З осені минулого року за попередніми статистичними показниками озимі культури на зерно у всіх категоріях господарств області посіяні на площі 125,9 тис. га, що на 40,6 тис. га менше ніж під урожай 2022 року, в тому числі:


озима пшениця – 105,7 тис. га;


жито озиме – 11,1 тис. га;


ячмінь озимий – 9,1 тис. га;


Крім того, озимий ріпак посіяний на площі 35,7 тис. га.


Дякуємо аграріям!

Вчора

Сторінки:
Нагору