КВІ
Неділя
28
13:47

​З нагоди 115-ої річниці від дня народження Олега Ольжича відкрито виставку архівних документів

У Житомирі у фойє кінотеатру ім. Івана Франка з 15 по 24 липня діятиме виставка архівних документів про життєвий та творчий шлях відомого українського поета, політичного діяча, археолога та почесного житомирянина Олега Ольжича.

Життєвий шлях Олега Ольжича – це подвиг, вартий уваги нових поколінь, на полі бою за незалежну Українську державу. Виставка присвячена 115-й річниці від Дня його народження. Архівні матеріали надані та сформовані у виставку Державним архівом Житомирської області.


Більш детально з культурно-мистецьким шляхом Олега Ольжича можна ознайомитися за ПОСИЛАННЯМ.




Довідково.

Олег Ольжич (справжнє ім’я Олег Олександрович Кандиба) народився 8 (21) липня 1907 року в Житомирі, помер 10 червня 1944 року у Концентраційному таборі Заксенгаузен.

Син видатного українського поета-лірика Олександра Олеся (Кандиби).

Роки, на які припадає життя Олега Ольжича, були для України надзвичайно складними. Він був свідком багатьох драматичних подій, пізнав голод 1921-1922-го років та на власні очі побачив розгул терору й післявоєнну розруху.

Трагізм нашої історії, погляди автора на минулу й сучасну історію України відбито у його поетичних творах.

За життя поета вийшли друком збірки „Рінь” (1935) і „Вежі” (1940), а посмертно – „Підзамчя” (1946), „Цитаделя духа” (1991). У 1994 році вперше в Україні було видано твори Олега Ольжича, які ввійшли до збірки під назвою „Незнаному воякові”. До 100-річчя від дня народження поета у видавництві «Смолоскип» видруковано його «Вибрані твори», окремою книжкою вийшла праця «Дух руїни», а у видавництві імені О. Теліги – збірка «Поезія. Проза».

Олег Ольжич – автор низки праць з археології, серед яких «Schipeniz-Kunst und Gerete eines neolitisches Dorfes» (1937). У 1941 році під псевдонімом Д. Кардаш у Празі видав працю «Євген Коновалець».

Вчора

Сторінки:
Нагору