КВІ
Субота
27
09:01

​За матеріалами СБУ підозру отримав голова районного суду Житомирщини за корупційні оборудки із землями

На підставі доказів, які зібрали співробітники СБУ та ДБР, заступник Генерального прокурора повідомив про підозру голові одного з районних судів Житомирщини, причетного до корупційних оборудок із землями місцевих тергромад.

Про блокування злочинної групи, яка незаконно заволоділа майже сотнею гектарів землі, невитребуваної у приватну власність, повідомлялося у липні ц.р. Нагадаємо, що до її складу входили директор та юрист місцевої агрофірми, а також антикорупціонер-прикордонник і його кум – очільник суду.


Зловмисники «працювали» незважаючи на воєнний стан і за заздалегідь відпрацьованою схемою. Як встановило слідство, юрист підшуковував невитребувані земельні паї ОТГ та формував «досьє» на їх власників – вже померлих та потенційних.


Далі від їх імені до суду подавалися безпідставні позови про визнання права власності на землю.


«Свій» суддя – за посередництва кума-прикордонника – оперативно виносив рішення на користь учасників схеми, у результаті чого такі ділянки перереєстровувалися на підставних осіб. Згодом – передавалися у довгострокову оренду директору агропідприємства.


За цією схемою упродовж червня 2022 – січня 2023 років злочинна група отримала 27 позитивних рішень суду, а «земельний банк» бізнес-структури виріс на 32 земельні паї.


На основі зібраної доказової бази очільнику районного суду Житомирщини повідомлено про підозру у:


- пособництві у придбанні права на майно шляхом обману (шахрайстві), вчиненому організованою групою в особливо великому розмірі (ч.5 ст.27, ч.4 ст.190 КК України),


- службовому підробленні (ч.1 ст.366 КК України).


Топменеджменту агрофірми та працівнику ДПС вже інкриміновано шахрайство в особливо великих розмірах, вчинене організованою групою (ч.4 ст.190 КК України).


Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. Встановлюються інші учасники схеми та вивчаються вилучені документи для з’ясування точної площі привласнених земель.


«Земельне» шахрайство задокументували співробітники СБУ в Житомирській області спільно зі слідчими ТУ ДБР, розташованого у м.Хмельницькому, за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.

Вчора

Сторінки:
Нагору