КВІ
Понеділок
29
07:11

Житомир без світла: Найближчі три дні будуть критичними

​Увечері 9 березня на брифінгу в Житомирській міськраді Житомирський міський голова Сергій Сухомлин поінформував про ситуацію з відновленням енергопостачання у місті після нічної атаки дронів. За його словами, наразі ситуація у Житомирі лишається однією з найбільш складних в Україні. Найближчі три дні будуть критичними, а два-три тижні – складними.

Зі слів Сергія Сухомлина, після удару дронами по об'єкту енергетичної інфраструктури Житомира на область лишилося 25% потужностей електромереж для передачі електроенергії. Електрику можуть відключити у будь-який момент.


"Така ситуація не лише в Житомирі, а й по області в багатьох громадах. Нам треба протриматися приблизно три-чотири дні, після цього стане трохи легше. "Укренерго" буде допомагати, щоб забезпечити Житомир і громади за рахунок інших областей. Такі можливості там можуть з'явитися приблизно через три-чотири дні. Не буду озвучувати, звідки саме буде йти забезпечення. У такому форматі нам потрібно протриматися приблизно два або десь два з половиною тижні", – каже міський голова і додає, що на цей період кожен кіловат буде на вагу золота.


В місті повністю відключатимуть вуличне освітлення, значна частина світлофорів також знеструмлена, тому водіїв та пішоходів закликають до особливої обережності.


"У найближчі кілька днів, я думаю, ми встановимо автономне живлення на приблизно шести світлофорних об'єктах на найнебезпечніших перехрестях, – каже Житомирський міський голова. – Громадський електротранспорт найближчі два-три тижні теж фактично не працюватиме. Плануйте вихід на роботу і у справах раніше, аби мати час доїхати. Зараз ми вже поставили на лінії додаткові автобуси з Естонії. Будьте обережні з користуванням ліфтами".


Відключатимуть також і об'єкти критичної інфраструктури. Не відключатимуть один з об'єктів водоканалу – він працюватиме на генераторах.


"Станція третього підйому водоканалу сьогодні вже працювала на генераторах. Це не означає, що вдасться забезпечити тиск на всіх поверхах – будемо намагатися це зробити, але тут я не певен, що ми зможемо постійно забезпечувати рівномірний тиск по всіх поверхах, тому обов'язково робіть запаси води. Думаю, кілька тижнів у такому режимі ми зможемо прожити. По "Житомиртеплокомуненерго" буде таке ж відключення котелень, ми розробляємо графік – деякі районні котельні, які не можна відключати, будуть працювати на генераторах. Частина працюватиме в режимі ніч і день, коли буде електроенергія. На ці вихідні у нас ще є пониження температури, потім уже температура буде в межах 8-10 градусів. Це дасть нам можливість від однієї котельні дати тепло на іншу котельню, і таким чином, я думаю, ми пройдемо до тепла кінець опалювального сезону", – каже Сергій Сухомлин.


Обленерго затвердить графік подачі електрики до шкіл та садочків. За словами міського голови, всі городяни повинні розраховувати, що з п'ятої години вечора до дев'ятої-десятої вечора в місті електрики не буде. Не буде її і зранку: з восьмої до десятої-одинадцятої.


"Якщо якийсь день ви бачите, що світло не відключили чи відключили пізніше, це не нормалізація, це значить, що з'явилося сонце і сонячна енергетика дала додаткові мегавати. Залежно від відключень зранку, можливо, будуть якісь корективи по графіку навчання, бо дітям потрібно забезпечити гаряче харчування. Деякі громади переходять на видачу продуктів харчування, на бутерброди. Але ми все ж хочемо забезпечити харчування, тому, можливо, буде зміщено початок навчання. Якщо світло буде відключатися з восьмої години, то ніяких змін в графіках не буде", – говорить міський голова.


По рекламних вивісках штаб прийматиме окреме рішенням. Від 10 березня інспекція проводитиме перевірки бізнесу і буде попереджати про відключення вивісок.


"Станом на зараз в місті є не повністю підключені райони, але вода в нас є, тут ситуація нормальна, – каже Сергій Сухомлин. – Хочу звернутися до городян: якщо під час відключень у місті у вас світла немає, але ви бачите, що в сусідніх чи інших деяких будинках воно є, то прошу поставитися до цього з розумінням. Бо, напевно, це лінія чи лікарні, яку нам все одно потрібно забезпечувати, чи об'єкту водоканалу. Там є частина приватного сектору, який заживлений від цієї самої підстанції – ми не можемо відключати водоканал, і це значить, що тим людям просто пощастило".


Сергій Сухомлин каже, що на вечір дев'ятого березня половина Житомира лишалася без світла.


"Велика подяка нашим енергетикам – вони дійсно роблять все можливе, щоб подати світло на Житомир і громади. Вони спрацювали на всі 100% і вони дають нам надію і впевненість у тому, що ситуацію за цей складний період вдасться на 95-99 відсотків вирівняти", – поінформував міський голова.

Вчора

27.04.24

Сторінки:
Нагору