КВІ
П'ятниця
26
03:21

​Житомирські вибухотехніки під час розмінування лише одного поля на Харківщині виявили понад 70 мін «пелюстка». ВІДЕО

Щодня поліцейські виявляють та знешкоджують вибухонебезпечні предмети. Найчастіше знаходять протитанкові, а також протипіхотні міни класу ПФМ-1С. Території, де йшли активні бойові дії, «засипані» касетними мінами. За словами фахівців ВТУ, Харківщина – одна з найбільш замінованих областей.

Населені пункти Харківщини після звільнення від військ російської федерації повертаються до мирного життя. Кожного дня на деокупованих територіях Харківського регіону працюють спеціалісти вибухотехніки з усієї України у складі зведеного загону. Вони проводять роботи щодо розмінування звільнених територій, виїжджають на відпрацювання заяв від цивільного населення та проводять профілактичну роботу з населенням.


«Ми були відряджені до ГУНП в Харківській області у складі зведеного загону вибухотехнічної служби для проведення розмінування, а також виявлення будь-яких небезпечних предметів саме в Харківській області, - розповів старший інспектор вибухотехнічної служби ГУНП в Житомирській області Дмитро Лобанчук. - Працюємо по різних локаціях. На цей час ми працюємо на сільськогосподарських полях, де відбувалися певні бойові дії, де знаходиться дуже багато вибухонебезпечних предметів».


За словами Дмитра Лобанчука, частіше виявляються протитанкові міни, а також протипіхотні міни класу ПФМ-1С.


«Працювати з такими мінами вкрай небезпечно, оскільки не знаєш, що може бути в боєприпасі перероблено або якими іншими «мінами-сюрпризами» вони можуть бути заблоковані», - говорить Дмитро.


Заступник начальника Управління вибухотехнічної служби НПУ полковник поліції Дмитро Каракуркчі зауважив, що з усіх деокупованих територій України Харківська область замінована найбільше.


«З точки зору мінної небезпеки, будь-який район, який перебував на лінії фронту становить загрозу, - говорить Дмитро Каракуркчі. - Це такі населені пункти як Дергачі, Золочів, Липці, Циркуни, Вовчанськ, Чугуїв, Ізюм та Куп'янськ тощо».


За оцінками фахівців, найбільш небезпечним вибуховим пристроєм є міна ПФМ-1С та міна ПФМ-1, яка в народі отримала назву «Пелюстка». Більшість людей ставляться до цієї міни не дуже серйозно. Однак найбільше травм цивільне населення отримує саме від неї. На території Харківщини «Пелюстка» дуже багато. По оцінках вибухотехників, лише на території Чугуївського району їх десятки тисяч. Натрапити на неї можна будь-де.


Більше ніж 70 протипіхотних мін «Пелюстка» виявили поліцейські на полі, розташованому між селами Новий Бурлук та Леб'яже Чугуївського району. Вибухотехніки роблять проходи по території та виявляють міни за допомогою візуального огляду, а також спеціальних саперних щупів. Потім переносять небезпечні знахідки в більш безпечне місце та підривають.


«У більшості випадків розмінування робиться вручну, але у нас є техніка, надана закордонними партнерами. У них інша специфіка роботи, яка більш безпечна для самого вибухотехніка», - розповів старший інспектор вибухотехнічної служби ГУНП в Житомирській області Дмитро Лобанчук.


На територіях, де йшли активні бойові дії, велика частина місцевості засипана касетними мінами. Деякі з них перероблені та можуть раптово вибухнути.

Поліцейський відділу вибухотехнічної служби ГУНП Житомирської області Володимир Кравчук розповів, що деякі міни можуть зреагувати на метал і станеться вибух. Інші запрограмовані на самоліквідацію, але працюють неадекватно. Наприклад, міна ПФМ-1С повинна бути самоліквідована в термін від однієї до 40 годин, а вона лежить місяцями.


Поліцейські наполегливо радять громадянам не відвідувати території, які не оглянуті вибухотехніками. Не торкатися жодного небезпечного предмета, не підходити близько, а відразу телефонувати до поліції.

Вчора

Сторінки:
Нагору