КВІ
Понеділок
29
15:07

​Юрій Денисовець: Співпраця Естонії та Житомирщини у галузі освіти триває

26 вересня заступник начальника обласної військової адміністрації Юрій Денисовець зустрівся з представниками Естонії, старшою проектною менеджеркою ESTDEV Анною Сілем, проектною менеджеркою у сфері управління державними школами МОН Естонії Рауль Аммер та старшим проектним менеджером напрямків децентралізації управління і цифровізації ПТО Олексієм Ситником.

Також на зустрічі були присутні заступниця міського голови Житомира Марія Місюрова, директорка обласного департаменту освіти Наталія Осипович та заступниця директора департаменту освіти Світлана Ковтуненко, керівники та працівники житомирських профтехів. Естонські партнери допомагають реформувати професійну освіту в м. Житомир.


«Новий естонський проєкт «Підтримка реформи професійної освіти в м. Житомирі» свідчить про довгострокове партнерство між Естонію та Житомирщиною. Нам необхідно реалізувати цей проєкт для того, щоб модернізувати професійну освіту та сприяти її розвитку в області”, – зазначив Юрій Денисовець.


Метою проєкту є проведення аналізу мережі закладів професійної (професійно-технічної) освіти та планування її розвитку, насамперед на основі стратегії розвитку міста (області), також забезпечення навчання посадових осіб влади та адміністрації закладів освіти.



На зустрічі було обговорено питання щодо створення оптимальної мережі та електронного вступу. Проаналізували досвід сусідніх регіонів, ситуацію з ринком праці, етап реформи освіти, який стартує у 2027 році, зміни, які чекатимуть на кожний профтех. Наразі є необхідність у нових професіях, покращенні матеріально-технічної бази й у працевлаштуванні ветеранів після війни.


«Естонія – країна, яка стало допомагає Житомирській області. У планах співпраці – навчання профтехівців, внутрішнє оцінювання закладів, написання планів розвитку профтехів»,- зауважив заступник начальника ОВА.


Загалом в області підготовку робітничих кадрів здійснюють 18 закладів професійної (професійно-технічної) освіти (у місті Житомирі – 5 закладів): 4 вищих професійних училища, 3 центри професійно-технічної освіти, 9 професійних ліцеїв, 1 професійно-технічне училище та 1 заклад (НЦ) з трьома філіями при установах виконання покарань. У закладах професійної (професійно-технічної) освіти області навчаються 7,2 тис. осіб за більш ніж 110 професіями.


Заклади професійної (професійно-технічної) освіти області співпрацюють з близько 600 підприємствами області.



Також на Житомирщині функціонує 14 навчально-практичних центрів та 10 відкрито коштом державного бюджету й співфінансування з обласного/місцевих бюджетів, 4 – спільно з соціальними партнерами та роботодавцями.


Упроваджуються елементи дуальної форми навчання в 12 закладах професійної (професійно-технічної) освіти із 22 професій за участі 76 підприємств.


У 2023 році сформовано регіональне замовлення на підготовку робітничих кадрів в обсязі 2981 особа, у тому числі для міста Житомира – 950 осіб.

Вчора

27.04.24

Сторінки:
Нагору