КВІ
Неділя
28
04:20

​У Люксембурзі житомирянка організувала створення найбільшого у світі муралу в Самчиківському стилі

Цей мурал стане найбільшим не лише у Європі, але і у світі саме у Самчиківському стилі. Намалювати мурал запросили Народного майстра України Ольгу Машевську та її ученицю.

Організаторка проекту житомирянка Тетяна Пашкевич розповіла Житомир Ньюс деталі та звідки виникла ідея втілити перший такого роду проект в Люксембурзі у Самчиківському розписі.


«Близько року назад я відвідала своїх друзів у Люксембурзі. Барбарі сподобалася сумочку у розписі, яку я придбала у селі Самчики на Хмельниччині. Я розповіла про значення малюнків, про село, де ледь не всі будинки, школа, зупинки громадського транспорту, кафе розписані у Самчиківському стилі, показала фото. Так і зародилася ідея створені муралу на її стіні.


Власники будинку Барбара, Стівен та їхня родина багато роблять хорошого для українців. Саме вона стала ініціатором створення муралу на стіні її будинку та підтримує фінансово проект.



Процес підготовки зайняв майже рік. У Люксембурзі потрібно отримати спеціальний дозвіл через сесію міської ради, узгодити все з сусідами. Фарби купували спеціальні, українські та забезпечили трансфер. Знайти майстра також було не просто. Відомий майстер Віктор Раковський виїхати з України був не в змозі, тому порекомендував його ученицю Ольгу Машевську, яка створює не лише картини, мурали у Самчиківському стилі, а є автором книг. За день до виїзду їй приснився сон з муралом, який ми зараз реалізовуємо. Кожен з нас вкладає частинку себе, ми співаємо українські пісні, з нами наш прапор та Україна в серці. Хай навіть на стіні ми залишимо частинку історії, а мурал стане певним оберегом, символом відродження, перемоги.


Хочеться, аби більше людей дізналося, що українці талановиті художники, розповісти про Самчиківський стиль, його унікальність.


Українці мають розмалювати стіну висотою 9 метрів, шириною 7 м, загальною квадратурою більше 70 квадратів. Проект триватиме близько двох тижнів. До розпису муралу приєднуються біженці з України, просто перехожі та жителі Люксембургу. Українці, крім слів вдячності, пропонують свою допомогу».





Вчора

Сторінки:
Нагору