КВІ
Понеділок
29
21:19

​Житомирські пластуни відкрили свій рік

Усі вони — з різних уладів Пласту. Наймолодші – 15 пташат. Їм урочисто сьогодні пов'язали білі хустинки, себто гніздечко пташат стало частиною дружнього гурту пластунів.

«Пташатам - від 3 до 6 років, – розповідає Віта Маковська, голова відокремленого підрозділу молодіжної організації «Пласт» у Житомирі. – Пів року, як ми почали займатися з дітьми такого віку. Працюємо над програмою, щоб з наступного року пташат у нас побільшало».


Пластова малеча пластуватиме разом з виховником та батьками.



Трирічна Зоя Бондарчук – чи не найменша із пташаток. На свято прийшла з 9-річним братиком Георгієм. Братик Зої – теж пластун: він – «новак». Мама каже, любов до Пласту вже стає сімейною.


"Патріотичне виховання дітей, виховання людяності та любов до Бога - ось що важливо для мене як мами", – ділиться Галина.


Сьогодні деякі пластуни змінювали колір хустки на шиї, що означає перехід до нового уладу. До прикладу, з жовтої на малинову – перехід з "новацтва" (діти від 6 до 11 років) до "юнацтва"( від 11 до 18 років).


Наразі станиця Житомир налічує близько сотні пластунів різних уладів: пташата, новаки, юнаки, старші пластуни та пластуни-сеніори. Тепер тут сформовані вже всі категорії, які передбачені організацією.



Ба більше, у структурі житомирського пласта з’явилася нова ланка – Пластприят, куди урочисто прийняли вісьмох приятелів – людей, які активно підтримують організацію та поширюють пластову ідею.


«У нас було тільки двоє приятелів Пласту. Правила такі, що у цій ланці має бути від трьох осіб. Сьогодні ж ми прийняли аж вісьмох. Тепер 10 людей є офіційними приятелями пластунів», – говорить Віта Маковська.


Наразі пластуни активно працюють над поширенням Пласту у Житомирі та області. Зокрема, зароджуються осередки у Баранівці, Радомишлі та Бердичеві. Житомирські пластуни діляться досвідом, аби пластові ідеї розширювалися, а Пласт міцнів.




Сторінки:
Нагору