КВІ
Неділя
28
13:19

​Фінляндія і Україна поглиблюватимуть партнерство

УМіненергетики відбулася зустріч з делегацією Фінляндії на чолі з Міністром клімату та навколишнього середовища країни Каєм Мюккяненом за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Фінляндії в Україні Яакко Лехтовірта, заступників Міністра енергетики України Світлани Гринчук, Ярослава Демченкова, а також представників фінських та українських енергетичних компаній.

Світлана Гринчук подякувала Фінляндії за підтримку України у протистоянні російській агресії і, зокрема, допомогу енергетичному сектору нашої держави. З березня 2022 року Україна отримала з Фінляндії 51 гуманітарний вантаж енергетичного обладнання загальною вагою понад 4800 тонн, серед якого понад 180 силових трансформаторів, трансформатори струму, а також генератори та інше необхідне устаткування.


«Завдяки наймасштабнішій за всю історію України ремонтній кампанії на енергооб’єктах, яка була проведена, зокрема, із залученням допомоги партнерів, ми встояли цієї зими і забезпечили потреби споживачів без відключень енергопостачання. Ворог продовжує атакувати нашу енергетику, але відновлення і ремонти тривають, і ми будемо продовжувати нарощувати потужності і зміцнювати нашу енергосистему», - наголосила заступник Міністра.


Очільник Міністерства клімату та навколишнього середовища Фінляндії своєю чергою зауважив, що його країна продовжуватиме підтримувати Україну і зацікавлена не тільки у розвитку, а і в поглибленні співпраці в енергетиці. Зокрема, Уряд Фінляндії планує напрацювати програму гарантій для бізнесу, який інвестуватиме в український енергосектор.


Особливу увагу сторони приділили співробітництву в атомній галузі, також акцентувалося на потребі координації співпраці і посилення міжнародних зусиль для усунення росії з ринків ядерного палива.


Сторони обговорили і поглиблення співпраці для посилення стійкості української енергосистеми у напрямках розвитку відновлюваної енергетики, модернізації та відновлення мереж, а також децентралізації і розвитку розподіленої генерації.


Ярослав Демченков зазначив про важливість налагодження співпраці у відповідних галузях на рівні приватного сектору: «Дуже важливо розвивати партнерство не тільки на міжурядовому рівні, але і бізнесовому. Ми зацікавлені у максимальному залученні фінських компаній до процесу розвитку і відновлення української енергетики на принципах «зеленого» переходу».


Представники фінських та українських компаній також наголосили на взаємній зацікавленості у поглибленні співпраці.


Під час зустрічі голова правління фінської експертної організації EastCham Яана Реколайнен повідомила, що компанія відкриває представництво в Україні, аби допомогти бізнесу налагодити роботу на українському ринку.

Вчора

Сторінки:
Нагору