КВІ
П'ятниця
26
18:51

Газові мережі Житомирщини герметичні – додати в них сторонні продукти неможливо

​Газові компанії «Житомиргаз» і «Укртрансгаз» надали можливість журналістам переконатися в тому, що газова система Житомирщини герметична і склад газу на його шляху до споживача неможливо змінити.

В ході прес-туру 27 грудня 2016 року представники ЗМІ предметно ознайомилися з маршрутом газового потоку від магістрального газопроводу через розподільні мережі до житлового будинку. При цьому на двох об'єктах – газорозподільній станції, від якої газ з магістралі надходить в Житомир, і газорегуляторному пункті, що регулює потік газу в центрі міста – були взяті проби газу для лабораторного аналізу. На всі питання журналістів кваліфіковані відповіді надали фахівці як ПАТ «Житомиргаз», так і ПАТ «Укртрансгаз».

Склад газу в регіонах різний

За інформацією оператора магістральних газопроводів «Укртрансгаз», імпортний газ має стабільний склад, а параметри газу український видобутку змінюються в залежності від місця видобутку. Тому головний показник якості газу – калорійність, або теплота згоряння – також відрізняється від регіону до регіону, але він завжди вище допустимої норми (7600 ккалл/куб. м). Оперативна інформація про якість газу на Житомирщині публікується на сайті «Житомиргазу», а дані по країні – на сайті «Укртансгазу».

Навіть на одному родовищі склад газу нестабільний. За даними фахівців, чим вище в газі вміст важких вуглеводнів – пропану і бутану – тим вище його теплотворність. А чим старше родовище газу, тим вище концентрація пропан і бутан.

Житомиряни хочуть платити за калорійність

Незважаючи на те, що в листопаді теплота згоряння газу в Житомирській області була найвищою по Україні, житомиряни скаржаться на низьку якість газу в місті. Так, на сайті Житомирської міськради з'явилися петиції про те, що оплата за «розбавлені куби» городян не влаштовує – пропонують платити за газ відповідно до показників його калорійності, «як в Польщі, Словаччини і всюди в Європі».

В європейських країнах оплата за газ здійснюється з урахуванням його теплотворність (калорійності), тому його обсяг в кубометрах переводять за затвердженою державою методикою в енергетичні одиниці – МДж або кВт*год. Для точності методика перерахунку обсягу спожитого природного газу в енергетичні одиниці диференційована по різних районах і містах.

Довіряй, але перевіряй

В Україні постійний контроль за якістю природного газу проводять у сертифікованих лабораторіях щотижня. Під час прес-туру журналісти побували на одній з таких державних лабораторій «Укртрансгазу» і ознайомилися з алгоритмом проведення аналізу газу на спеціальному обладнанні (хроматографі), яке виключає втручання збоку.

Склад газу виводиться на монітор комп'ютера за допомогою спеціальної програми. Лаборант лише спостерігає за процесом. «Для точності аналіз кожної проби проводиться не менше трьох разів», – сказала завідувачка лабораторією Олена Савченко.

Результат аналізу оформляється протоколом, який публікується на сайтах «Житомиргазу» і «Укртансгазу». Склад газу, аналіз якого проводився в присутності представників ЗМІ, також відповідає стандарту (дивіться протокол нижче).

Допоможи собі сам

«Скарги споживачів на нібито неякісний газ найчастіше пов'язані з технічним станом самих котлів, колонок та інших газових приладів», – сказав Олексій Міхненко, головний інженер «Житомиргазу». За словами фахівця, як правило, термін експлуатації газових котлів перевищує 10 років. Після цього терміну їх потрібно або міняти, або проводити капітальний ремонт. Так і з іншими приладами, адже з часом якість роботи будь-якої техніки погіршується. Для того, щоб перевірити ефективність роботи газових приладів, варто звірити їх витрати з паспортними даними. Наприклад, одна конфорка газової плити використовує за годину приблизно 0,2 куб. м газу. Газова колонка за годину використовує в середньому 2,5 куб. м газу. Якщо показники використання газу вищі за ці норми, це свідчить про несправність газового обладнання.

«Червоний колір полум’я, який так полюбляють фотографувати і розміщувати соцмережах споживачі, – це ознака того, що в приміщенні не вистачає повітря для горіння газу. Одна з причин «червоного» полум'я – поганий стан вентиляційних каналів. У багатьох будинках їх не чистили багато років. Горіння газу може погіршитися навіть через герметично закриті пластикові вікнв в приміщенні. Щоб спалити, наприклад, 1 куб. м газу, необхідно 10 куб. м повітря. Тому якщо користуєтеся газовою плитою, обов'язково відкривайте кватирку», – пояснює Олексій Міхненко.

Азот і повітря – собі дорожче

Крім теплотворності, норми ГОСТу регулюють також граничний вміст кисню, домішок і інтенсивність запаху газу. Так, об’ємна частка кисню в складі газу за стандартом не повинна перевищувати 1%. При більш високій концентрації повітря в газі утворюється вибухонебезпечну суміш – така ж, яка призводить до аварій в шахтах. Тому газовикам важливо не допустити перевищення вмісту кисню у газопроводах і регулярно перевіряти відповідність газу встановленим нормам. Це питання безпеки. Газові компанії зацікавлені в цьому не менше, ніж споживачі.

Що стосується чуток про можливість додавання азоту в природний газ, то за інформацією фахівців «Укртрансгазу», такі маніпуляції економічно недоцільні. Чистий азот (без домішки вибухонебезпечного кисню) коштує значно дорожче природного газу. До того ж для запуску в газотранспортну систему сторонніх газів необхідно потужне і габаритне устаткування, яке неможливо не помітити з боку.

«Що таке газорозподільна мережа? Сьогодні ви переконалися, що це герметична система. На газорозподільній станції (ГРС) газ переходить з магістрального газопроводу до розподільного, потім газорозподільні пункти (ГРП і ШРП), де тиск газу знижується до побутового рівня. Далі газовий потік потрапляє по газопроводах в будинку », – резюмував Сергій Колесник, технічний директор ПАТ «Житомиргаз».

Сторінки:
Нагору