БЕР
Вівторок
19
04:20

Масляна: Проводжаємо холодну зиму і зустрічаємо довгоочікуване весняне потепління

​Проводжати холодну зиму і зустрічати довгоочікуване весняне потепління вже стало доброю традицією, хоча правильніше буде сказати, поверненням старовинних звичаїв. Адже святкування Масляної відоме ще мабуть з часів язичництва, коли прославляючи бога Ярила, який і був символом сонця і тепла, зустрічали початок весни.

Традиційно проводи зими влаштовують в кінці лютого - початку березня, і хоча це не церковне свято, гуляння проходять в останній тиждень перед Великим Постом. У цей період ще дозволено їсти всі продукти, крім м'ясних, тому господині намагаються побалувати своїх домочадців і гостей чимось смачненьким, демонструючи свої кулінарні таланти. В цьому році ми будемо святкувати масляну тиждень з 20 по 26 лютого.


Веселі гуляння з піснями, танцями і хороводами, а потім спалювання опудала, звичаї, які повернулися до нас з глибини історії, але в сьогоднішні дні, отримали незвичайну популярність навіть серед прихильників сучасних гаджетів. Найбільш улюбленим атрибутом святкування є - млинці, які своїм зовнішнім виглядом, нагадують сонце. Золотисті, підсмажені і ароматні, з найрізноманітнішими начинками будуть по-особливому смачні на морозі і у веселій компанії. Сучасні кухарі намагаються максимально урізноманітнити це класичне блюдо, додавши різні смакові родзинки в ті чи інші начинки, таким чином, на додаток до звичних для нас млинців зі сметаною, повидлом, сиром, ікрою або грибами, з'явилися нові ласощі.


Ще однією веселою традицією масляних гулянь є спалювання опудала, тим самим демонструючи, що із зимою розпрощалися вже напевно, і повернення зворотного для неї немає. Природно, що найбільше до душі такі розваги саме дітям, які із задоволенням беруть участь у всіляких конкурсах, водять хороводи навколо палаючого опудала, веселяться, зустрічаючи таку довгоочікувану весну. Стрибання через вогнище не менш популярний звичай, згадка про який можна знайти в багатьох дитячих казках. І сьогодні багато молодих пар також із задоволенням стрибають через палаюче полум'я, вважаючи, що таким чином позбавляються від гріхів і іншого негативу.


Як і у будь-якого свята, у Масляної також є свої противники, але не дивлячись на будь-які розбіжності до цієї традиції можна відноситься просто, як до смачного свята і можливості веселого проведення часу в компанії сім'ї або друзів.

Теги: Масляна

Вчора

Сторінки:
Нагору