БЕР
Вівторок
19
12:15

​Мер Житомира: В найближчі роки ми отримаємо новий водоканал

У Житомирі тривають роботи з оновлення та реконструкції очисних споруд каналізації та об’єктів Житомирводоканалу за кошти Світового банку. Вартість будівництва, що здійснюється словенською компанією «Езотех», складає 10 млн 600 тис євро. Термін введення в експлуатацію - листопад 2021 року.

Відтак, в найближчі роки місто отримає нову станцію підготовки води та очисні споруди. Як проходить модернізація, йшлося на виїзному брифінгу, під час якого представникам ЗМІ розповіли про майбутній процес очищення води та показали хід виконання зазначених проєктів.


На сьогодні у Житомирі є два майданчики, де очищуються муніципальні і промислові стоки. Очисні каналізаційні споруди №2 міста Житомира, що знаходяться на вул. Промисловій, обслуговують промислові стоки. На вулиці Селецькій знаходяться більші очисні споруди, які приймають дві третини стоків нашого міста. В майбутньому планують відмовитися від очисних споруд №1, що дасть можливість зекономити велику кількість електричної енергії, а також зменшити кількість обслуговуючого персоналу.


Зазначено, що очисні споруди каналізації будуються за кращими німецьким стандартом, який дозволить на сто відсотків очистити більш важкі забруднення, в тому числі фосфати та азот.


Всі процеси, які наразі виконуються вручну, мають здійснюватися автоматично. Це стосується регулювання самоочистки, подачі кисню, змішування та ін. Так, на сьогодні на двох майданчиках очисних споруд працює 149 осіб, після реконструкції ж - за регламентом працюватиме 39 . «Зараз ми знаходимося на майданчику, де будується цех, який механічно очищуватиме воду. Решітки очищують стічні води від будь-яких забруднень, а пісколовки видаляють пісок, який необхідно видалити зі стічних вод, щоб він не зношував очисні споруди. Далі - видалення з решіток того, що з них дістали, та утилізація твердого бруду», - пояснює директор підприємства Андрій Нікітін. Він додає, що найближчим часом буде презентовано стратегію підприємства, де пропишуть, як має змінитися тариф.


Окрім того, наразі доопрацьовується проєкт з будівництва біогазових станцій, який покриє 85% споживання електричної енергії новими очисними спорудами. Адже, як зазначено під час зустрічі, мул – це велика енергетична можливість для видобутку біогазу, його спалення та перетворення на електричну енергію. Також планують створити інфраструктуру для того, щоб всі супровідні процеси очищення проходили на найвищому рівні. Мова йде про лабораторію з новим найсучаснішим обладнанням, освітленням, майстернями для ремонту та обслуговування, гаражем для техніки.


Житомир – єдине місто в Україні, де будують очисні споруди каналізації такого рівня, а новітня схема очистки води відповідає європейським стандартам.


Говорячи про стратегію розвитку водоканалу як життєво важливого для міста підприємства, міський голова Сергій Сухомлин наголошує, що така важлива для Житомира інфраструктура має бути муніципальною.


«Цьогоріч планується будівництво станції очистки води, а це - серце водоканалу. Продовжуються роботи по заміні магістральних водогонів, дюкерів. Головній каналізаційній насосній станції в Житомирі багато років, і завдяки співпраці зі Світовим банком та німецьким урядом ми в минулому році отримали грантові кошти для проведення повної реконструкції головної каналізаційної станції - 8 млн євро. Через декілька років ми отримаємо новий водоканал - найсучасніший в Україні. Покращиться ситуація з водою і екологією», - зазначив міський голова Житомира.

Вчора

Сторінки:
Нагору