КВІ
Субота
27
01:54

​Окружний адмінсуд Києва заборонив «земельний» референдум за особистою вказівкою президента

Окружний адміністративний суд м. Києва ухвалив рішення про заборону проводити референдум проти продажу сільськогосподарської землі за особистою вказівкою президента Петра Порошенка.

Про це заявила лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко сьогодні під час прес-конференції у Львові.

Юлія Тимошенко зауважила, що саме Порошенко почав чинити опір референдуму: спочатку через тиск на членів Центральної виборчої комісії (ЦВК), а тепер через тиск на суд. Окрім того, вона повідомила, що більшість членів ЦВК погоджується дати «зелене світло» референдуму, «вони перевірили і підтвердили всі підписи членів ініціативної групи (це 10 059 підписів) та готові завтра проводити засідання ЦВК».

Лідер партії "Батьківщина" зазначила, що дві революції в Україні не призвели до зламу кланово-олігархічної системи, і сьогодні продовжують панувати клани і один з найбільших олігархів – чинний президент.

У разі продовження заборони проведення референдуму, зусиллями 10 тисяч членів ініціативної групи «Батьківщина» самостійно розпочне масовий збір підписів громадян проти продажу сільськогосподарської землі.

Нагадаємо, що "Батьківщина" розпочала підготовчий процес з проведення Всеукраїнського референдуму про заборону продажу сільськогосподарської землі.

19 квітня створено ініціативну групу з проведення Всеукраїнського референдуму про заборону продажу сільськогосподарської землі.

На посаду уповноваженого представника ініціативної групи з проведення Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою обрано голову Асоціації фермерів та приватних землевласників Івана Томича.

Відповідне рішення було ухвалено у Києві, де за ініціативи "Батьківщини" та Асоціація фермерів та приватних землевласників України відбулися збори громадян України щодо ініціативи проведення Всеукраїнського референдуму про заборону продажу сільськогосподарської землі.

У вівторок, 25 квітня, Центральна виборча комісія України прийняла до розгляду пакет документів про склад ініціативної групи з проведення Всеукраїнського референдуму щодо заборони продажу сільськогосподарської землі. Від цього моменту у ЦВК буде п’ять днів на перевірку поданих документів та прийняття рішення, чи видавати ініціативній групі листи для збору підписів за проведення земельного референдуму.

ВАЖЛИВО! Щодо питання, яке виноситься не референдум. Спочатку питання звучало наступним чином: Чому ми поміняли формулювання питання референдуму з «Чи підтримуєте ви продовження існуючої заборони на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2025 року?» на «Чи підтримуєте ви продовження існуючої заборони на продаж земель сільськогосподарського призначення безстроково?».

1. Бо, згідно зі стратегією розвитку аграрної сфери та села, яка передбачає ставку на сімейні та фермерські господарства, наразі невідомо, скільки потрібно часу, щоб створити та допомогти в створенні 2,5 мільйонам сімейних та фермерських господарств. Наразі їх всього 33 тисячі. Для створення 2,5 мільйонів цих господарств треба, щонайменше:

- створити сприятливі податкові умови для їх існування (повернення скасованих в 2016 році податкових пільг, втілити нову модель оподаткування та оцінки сільськогосподарських земель тощо);

- створити Державний селянський банк, який буде надавати селянам кредити під 2-3% річних та надалі матиме змогу викупати для держави паї;

- запровадити страхування врожаю;

- вивести вітчизняний агросектор зі стану сировинного додатку світового ринку та створити потужну систему переробки та виробництва харчової продукції;

- закінчити коректне розпаювання земель;

- наповнити релевантною інформацією про земельні паї Державний земельний кадастр, що захистить право власності на землю та право на її використання;

- відтворити мережу споживчих кооперативів, що відкриє для української продукції внутрішній (цивілізований) ринок споживання.

2. Після того, як це все буде зроблено, якщо народ України забажає повернутись до питання продажу земель сільськогосподарського призначення, він може це знову зробити через референдум. І тільки за умови викупу паїв державою та, можливо, місцевими громадами.

3. Найбільш прийнятною моделлю майбутнього земельного – цивілізованого! – ринку землі ми вбачаємо модель, яку практикують Ізраїль та Канада. В Ізраїлі понад 80% сільськогосподарської землі належать державі та паї здаються в довгострокову оренду фермерам. В Канаді понад 91% землі перебуває в державної власності і тут землю також здають в оренду фермерам. Тобто, орендувати землю будуть ті, хто її обробляє, хто турбується про неї, а не будь-хто!

Юлія Тимошенко, лідер партії «Батьківщина»: «ОАС заборонив ЦВК виконувати свої прямі функції та оголосити референдум проти продажу сільськогосподарської землі. Ось вам тест на порядність президента, на незалежність судової системи від гаранта Конституції. Це тест, наскільки була вдалою судова реформа, чи існує після двох революцій, хоч крапля прав у людей»

Вчора

Сторінки:
Нагору