КВІ
Вівторок
30
04:40

​Ігрова залежність: Житомирська психологиня розповіла про вплив лудоманії на емоційний стан та соціальне життя

Лудоманія або ігрова залежність є проблемою, яка виникає внаслідок неконтрольованого бажання грати в азартні ігри. Про аспекти цього захворювання, включаючи стадії розвитку, соціальні наслідки та можливі шляхи лікування розповіла Суспільному житомирська психологиня.

Клінічна психологиня обласного медичного спеціалізованого центру Наталія Перегуда розповіла, що лудоманія або ігрова залежність — це процес, під час якого людина втрачає контроль над своїми діями. За її словами, лудоманія є глобальною проблемою, з якою стикаються люди по всьому світу.


"Чому люди починають це? Кожна людина, що розпочинає грати стартує з таким внутрішнім незадоволенням, з якоюсь внутрішньою проблемою. І гра стає для них, як компенсація", — пояснила Наталія.


Психологиня поінформувала, що ігрова залежність має три стадії розвитку. Перша стадія — це період інтересу, спроба розважитися та можливість забути про проблеми.


"Друга стадія — коли виникає бажання відігратися або повернути своє. Це вже не просто питання розваги, а вже бажання хоча б повернутися до попереднього стану, відігратися. Коли з'являється це бажання, то вже стає зрозуміло, що ці стани афективні, з якими людина не може справитися самостійно на 100%. Третя стадія — це коли починаються втрати соціальних зв'язків і настання абсолютної соціальної ізоляції. Емоції можуть настільки афективно розвиватися в людині, що вона може навіть думати про самогубство", — сказала психологиня.


Наталія Перегуда розповіла, що під час повномасштабного вторгнення були випадки, коли до неї за допомогою з проблемою лудоманії зверталися військові.


"Військовий приїхав додому, щоб відпочити на певний період. І, як правило, вони стикаються з відчуттям непорозуміння у суспільстві. Це гостро відчувається ними і переживають це. Вони помічають найменші прояви неповаги з боку суспільства, і це для них дуже важко. Людина проводить більше часу вдома, ізольована, і спробує ігри, щоб відволіктися", — каже психологиня.


"Певно, можна зрозуміти військових, які пережили стрес і довго перебували під його впливом. Звісно, вони шукають способу розрядитися. Але ми знаємо наслідки, оскільки були випадки, коли люди витрачали всі свої заощадження, усі свої кошти, і потім знову потребували у грошах. Дехто навіть йшов на злочин. Тому це дійсно згубна звичка від якої потрібно позбутися", — говорить лейтенант капеланської служби Андрій Янів.


Зі слів Андрія Яніва, ті, хто має психологічну залежність від азартних ігор, варто б спрямовувати свою енергію на добрі справи.


"Було б чудово, якби людина, яка страждає від такої залежності, шукала свою розраду в Богові або в допомозі ближньому. У нас є люди, які постраждали від бомбардувань і залишилися без домівок. Є внутрішньо переміщені особи, яким також потрібна допомога. Тому взаємна допомога є надзвичайно важливою для того, щоб змінити нашу державу", — сказав лейтенант капеланської служби.


Психологиня говорить, що під час пандемії COVID-19 стрес та карантинні обмеження призвели до зростання кількості людей, що страждають від ігрової залежності, що є серйозним захворюванням. У лудоманів виникають фізіологічні порушення, які вони не можуть контролювати.


"Порушуються деякі функції головного мозку, у які залучена лімфатична система та система, що відповідає за емоції, почуття та керування діями. Тому, підхід до лікування цього захворювання повинен бути комплексним. Необхідне як медикаментозне лікування, так і психотерапія", — пояснила Наталія Перегуда.

Вчора

Сторінки:
Нагору