ТРА
Субота
4
07:04

​Кінологиня із Житомира тренує собак шукати вибухівку

Житомирянка Юлія Овчаренко — вибухотехнік і кінологиня. У вільний від основної роботи час навчає службових собак виявляти вибухівку.

Суспільному жінка розповіла, що заради своєї теперішньої роботи одинадцять років тому змінила професію із ландшафтної дизайнерки на поліціянтку. І сьогодні вона працює із досвідченими службовими собаками, з-поміж яких двоє — її домашні вівчарки Нокі та Неш. Песика Неша для тренувань жінка взяла, коли він був ще цуциком.


"Неш — це бельгійська вівчарка. Йому три роки. Він дуже впертий, хитрий, знає, що досягне свого. Він знає, що я його дуже люблю, я в нього вірю. Для сторонніх людей він зовсім нетовариський. Для нього існую тільки я. Він мене тільки любить і визнає своїм господарем. Навіть родичів моїх не визнає", — сказала Юлія Овчаренко.


Лейтенантка поліції розповіла, що не один раз разом зі своїми чотирилапими помічниками виїздила на огляд приміщень після повідомлень про мінування, а також на обшуки. За її словами, обидві собаки все виконували вправно. З меншим псом вона поки що відпрацьовує нову техніку пошуку вибухівки.


"Ми перевіряли, чи немає вибухонебезпечних предметів у наших торговельних центрах, ліцеях, лікарнях. Декілька разів виїжджали на обшуки та огляди. Неш під час таких відпрацювань завжди шукає іграшку. Він не шукає вибухівку, він шукає іграшку. При цьому знає, коли виявить запах вибухонебезпечних речовин, то отримає свою іграшку. Просто так він її не отримає. Та й він і так нею не грається. Йому дозволено гратися винятково тільки після роботи. Це така його винагорода. Тому він просто скаженіє і заспокоюється тільки тоді, коли чує свою здобич. Він реально її заробив", — сказала Юлія Овчаренко.


Поліцейська-кінологиня також розповіла про інші особливості дресування службових собак. Одна із них — це розкладання перед твариною різноманітних речовин із специфічними запахами: спецій, кави, чаю, петрушки, парафіну. Зі слів Юлії, службові собаки мають відрізняти ці запахи від запаху вибухівки.


"Якось у поштоматі виявили підозрілу посилку. Ми приїхали і подивилися на неї. Там був контакт отримувача. Коли ми спробували йому додзвонитися, у цей момент наш Неш "зацікавився" вмістом цієї посилки. Але він її позначив не як таку, в якій можуть бути вибухонебезпечні речовини. Його просто дуже зацікавив цей запах, і він стояв і дивився на мене. Я хлопцям сказала, що це не вибухівка, просто в ній щось зі особливим запахом, і собаці це дуже цікаво. В результаті, коли ми відкрили посилку, там виявився гель-лак, який нагрівся на сонці, а відтак вилучав такий специфічний запах", — розповіла кінологиня.


Юлія Овчаренко також сказала, що дуже любить роботу в поліції. Вона постійно удосконалює власну професійну майстерність, а ще — кожного дня тренує своїх собак, зокрема, і як шукати вибухівку. І вони разом завжди складають службові іспити.

Вчора

Сторінки:
Нагору