КВІ
Понеділок
29
05:17

​Метеорологиня із Житомира у складі нової української експедиції вирушила в Антарктику

11 березня на станцію "Академік Вернадський" в Антарктику із Києва вирушила 29-та Українська експедиція. З-поміж 14 її учасників — науковиця, керівниця метеостанції Житомир Валентина Гарбарчук. Про це повідомляють у Національному антарктичному науковому центрі.

Метеорологиня із Житомира, науковиця Валентина Гарбарчук у складі делегації вирушила на станцію "Академік Вернадський". Фото: Національний антарктичний науковий центр


За даними центру, Валентина Гарбарчук — одна із чотирьох жінок, які працюватимуть у складі цієї експедиції. І це найчисельніше жіноче представництво за останні 27 років (раніше стільки полярниць було лише у другій українській експедиції 1997-1998 років).


Загалом на станцію "Академік Вернадський" вирушили 9 вчених: по 3 біологи, метеорологи та геофізики, а також 5 представників команди життєзабезпечення: лікар, кухар, сисадмін, системний механік, дизеліст-електрик. Наймолодшому із них 23 роки, найстаршій — 54.


"Це вже третя ротація зимівників, яку ми проводимо за час повномасштабної війни. Знаходити професіоналів для річних експедицій дедалі складніше, адже багато полярників чи ідеальних кандидатів — на фронті. Уже маємо декілька випадків, коли під час добору потенційні зимівники ставали військовослужбовцями. Але попри всі складнощі, ми не можемо зупинити антарктичну програму", — йдеться у повідомленні із посиланням на керівника Національного антарктичного наукового центру Євгена Дикого.


На нову експедицію чекає тривалий шлях: автобусом — до Польщі, літаками — до Чилі, а з порту Пунта-Аренас українським криголамом "Ноосфера" — до Антарктики.

Вчора

27.04.24

Сторінки:
Нагору