КВІ
Вівторок
30
00:56

​На Житомирщині 24 особи прописалися в Чорнобильській зоні, щоб отримати грошові виплати

Дані особи ніколи не проживали на територіях радіоактивного забруднення, а будинки, в яких вони були зареєстровані, взагалі непридатні для проживання. Сума незаконно нарахованих з бюджету грошових виплат сягає 1,5 млн грн.

Викрили злочинну схему отримання грошових виплат оперативники управління стратегічних розслідувань в Житомирській області та слідчі слідчого управління поліції Житомирщини. Відповідно до розробленого плану, особи підшукували власників будинків на територіях радіоактивного забруднення і за певну винагороду пропонували їм прописати громадян. У подальшому з відповідними документами зверталися до обласного управління пенсійного фонду для нарахування виплат. Після відмови підключали юриста та зверталися з адміністративним позовом до суду.


Відповідно до рішення суду та Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», пенсійний фонд зобов’язували нарахувати та виплатити підвищення до пенсії особам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення.


Однак, як встановили поліцейські, дані громадяни ніколи не проживали та не проживають за місцем реєстрації. Будинки, в яких вони мешкали виключно на папері, були занедбані та непридатні для проживання. Окрім того, в одному такому будинку було зареєстровано по декілька десятків осіб.


Вже зібрані докази стосовно 24 осіб, яким за такою схемою нарахували виплат на загальну суму 1,5 млн грн, половину з яких вони вже отримали. Проте їх кількість в рази більша, тож слідчі та оперативники проводять комплекс заходів для встановлення повного кола осіб, які незаконно отримали кошти з державного бюджету та сприяли в реалізації шахрайської схеми.


За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури 24 учасникам оборудки повідомили про підозру за ч. 2 ст. 190 та ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.


Заходи з документування злочинної діяльності проводилися за сприяння Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області.

Вчора

Сторінки:
Нагору