КВІ
Вівторок
30
01:33

​На Житомирщині СБУ ліквідувала багатомільйонну схему по відмиванню прибутків під час війни

Співробітники Служби безпеки блокували масштабну схему контрабанди гуртових партій пиломатеріалів із сировини, отриманої від нелегальних рубок на території державних і комунальних лісгоспів Житомирщини.

За висновками експертизи, оборудка заподіяла навколишньому природному середовищу збитків щонайменше на 17 млн гривень. Самі ж зловмисники заробляли на ній мільйони, які згодом легалізовували.


Організатором незаконної схеми виявився бізнесмен із Києва-власник декількох фірм. До неї зловмисник залучив чотирьох спільників – двох бухгалтерок і столичних комерсантів.


За даними слідства, підприємець-експортер за готівку скуповував сосну, незаконно зрубану в лісах на півночі Житомирщини. Деревина перероблялася на підпільних пилорамах Коростенського району, звідти – відправлялася за кордон. Спільники відповідали за «виготовленням» фіктивної документації для легалізації походження деревини.


Зловмисники використовували реквізити київських фірм-«партнерів» організатора. Через них же «відмивалася» валютна виручка, отримана від «зовнішньоекономічної діяльності».


Оперативники СБУ задокументували більше 130 експортних відправок, під час яких ділки незаконно вивезли з України майже 8 тисяч куб.м лісоматеріалів.


Під час 16 санкціонованих обшуків. правоохоронці вилучили чергову партію незаконних лісоматеріалів – 700 куб.м на мільйон гривень, електронні носії інформації та фінансову документацію, печатки підконтрольних фірм-учасниць схеми, готівку й інші речові докази у кримінальному провадженні.


На підставі зібраних СБУ доказів організатору схеми та чотирьом його спільникам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів в організованій формі (ст.28 ККУ) за такими статтями Кримінального кодексу України:


- ч.3 ст.201-1 (контрабанда лісоматеріалів та цінних порід дерев),


- ч.3 ст.209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом),


- ч.4 ст.246 (незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу),


- ч.ч.3 та 4 ст.358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).


Двоє фігурантів наразі перебувають під вартою, третій – під цілодобовим домашнім арештом. Досудове розслідування триває, встановлюються спільники фігурантів, у тому числі серед відповідальних працівників державних і комунальних лісгоспів Житомирщини.


Документування протиправної схеми проводили співробітники СБУ в Житомирській області спільно зі слідчими ГУНП у регіоні за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Вчора

Сторінки:
Нагору