КВІ
Субота
27
09:54

​Спортсмени повернулися до Житомира з Чемпіонату світу зі срібною та 5-ма бронзовими нагородами

«Брала гордість за Україну. Тайці скандували: Слава Україні! Українських спортсменів фактично «роздягли», бо кожен хотів привезти з собою частинку України», — так описують свою участь у Чемпіонаті світу житомирські «дракони».

Спортсмени повернулися до Житомира з Чемпіонату світу зі срібною та 5-ма бронзовими нагородами. Тренер житомирських «драконів» каже: після першого срібла команди Китаю та Таїланду швидко зрозуміли, що «на хвості» сильний суперник. Вони зробили заміни, зменшили вагу, бо мали запас спортсменів. В української команди такої змоги не було. Тож «світила» тільки бронза.


«Але ж це бронза на Чемпіонаті світу!, — говорить міський голова. — Я у такому віці міг мріяти про бронзу на чемпіонаті Житомирської області. А тут Чемпіонат світу! Гордий за вас. Ми всі хвилювалися, бо вперше Україна була представлена дитячою командою на світовому чемпіонаті. Дякую вам за те, що ви зробили для України та Житомира».


Відео наших спортсменів у напівзатопленому човні стало вірусним у мережах. Максим, який був у легендарному драгонботі, згадує: «Чули як скандують трибуни, коли побачили, що ми продовжуємо гребти. Брала гордість за Україну!».


Тренер житомирських драконів Дмитро Мороз додає: важливо було перетнути фінішну пряму. Човен, який не пройде дистанцію, не увійде до списків учасників. «У багатьох, хто плив у цьому човні, вже був досвід Італії, де човен теж підтопило. Тоді двох учасників евакуював рятувальний катер. І хоч човен подолав дистанцію, був дискваліфікований. Тому у Таїланді всі згуртувалися і зробили надможливе», - згадує Дмитро Мороз. «І потрапили в історію!», — додає міський голова.


Участь у Чемпіонаті світу взяло понад 30 країн. Україна була представлено 47 спортсменами, 19 з яких — житомиряни. І саме команда юніорів, яка складалася винятково з житомирян, виборола срібло. «Це був відкритий клас. А цьому випадку немає статевих обмежень. Участь можуть брати і хлопці, і дівчата. Всі намагаються сформувати команду з хлопців, бо вони сильніші. А у нас у нашому човні було три дівчини! І ми взяли срібло, це справді досягнення», — ділиться спортсменка Олена Перегуда.


Дракони наперебій розповідають про враження від прийому. Від гучних скандувань на змаганнях та підтримки української команди до постійних вигуків звичайних тайців: «Слава Україні!», коли бачили бусик наших «драконів» у місті.


«Нас фактично «роздягли, — посміхається тренер Дмитро Мороз. - Все, що було у нас з українською атрибутикою, просто виривали з рук. Кожен хотів привезти додому частинку України».


А ще, додають спортсмени, збірні інших країн представлені і людьми з інвалідністю. «Маємо спеціальні сертифіковані човни - а саме аутригери виробництва "Nelo". Їх всього три в Україні. Два з них у Житомирі. Ми можемо брати до себе в команду всіх охочих - як в одиноні так і в командні човни», — говорить Дмитро Мороз.


«Маємо чудову ініціативу долучати до змагань та до тренувань людей з інвалідністю, військових, які проходять реабілітацію. Це класна ідея. Маємо базу, тренера, спеціальні аутригери, маємо все, аби зробити цей крок! Впевнений, на наступному Чемпіонаті світу в Німеччині представимо команду з наших ветеранів», — підсумував Сергій Сухомлин.


Житомирські дракони подарували місту книгу про історію змагань на човнах дракон. Тренер говорить, у ній (книзі) ще мало світлин житомирських спортсменів. Проте команда впевнена: після цьогорічного Чемпіонату книга починатиметься з фото героїчних українців на легендарному незламному човні.

Вчора

Сторінки:
Нагору