КВІ
Субота
27
22:19

​У Житомирі в Поліському національному університеті звільняється проректорка і п'ятеро працівників: що сталося

В інтерв'ю Суспільному Житомир заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький повідомив, що в одному з житомирських університетів звільняються викладачі, а також проректорка, яка переходить працювати в Житомирську політехніку.

У коментарі Суспільному ректор Поліського національного університету Олег Скидан підтвердив, що мова йде про працівників та проректорку їхнього навчального закладу. В інтерв'ю Суспільному Михайло Винницький говорив про звільнення проректорки і до десяти викладачів.


"Я на сьогодні маю інформацію, що достатньо велика кількість викладачів одного з університетів або звільняються, або в процесі звільнення. Це мене тривожить, бо очевидно, що зараз відбувається певний розкол серед викладачів одного із закладів. І це дуже неконструктивні процеси. Знаю про десяток викладачів, в їх числі й одна проректорка. Стосовно проректорки — мені відомо про її перехід до Житомирської політехніки. Щодо інших викладачів — знаю, що вони написали заяви на звільнення, куди вони йдуть — це приватна справа кожного викладача. Але це не свідчить про те, що є здорова академічна спільнота, якщо викладачі від неї йдуть", — сказав Михайло Винницький.


У коментарі Суспільному ректор Поліського національного університету Олег Скидан підтвердив, що мова йде про працівників та проректорку їхнього навчального закладу. За його словами, крім проректорки, йдуть також п'ятеро працівників.


"Проректорка з науки, яка, як планувалося, буде головою ліквідаційної комісії, примусила піти з собою п'ятьох людей. Серед них і директорка нашого ботанічного саду — вона плаче, каже: "Я її аспірантка, вона сказала, що я не зможу в неї захиститися, якщо не напишу заяву". Дитина плаче, просить її хоча б із гуртожитка не виселяти. Заяви написали п'ятеро безпосередніх підлеглих проректорки Романчук: начальник міжнародного відділу, начальник відділу науково-дослідної частини; аспірантка, яка на пів ставки директоркою ботсаду; і ще двоє працівників. Вона (Романчук — ред.) мала вплив і контроль, люди пішли під тиском. Куди вони переходять — не знаю. Вони просто написали заяви на звільнення. Ще двоє людей не звільнені, бо вони не здали справи, в тому числі, і Романчук, бо вона на лікарняному", — повідомив Олег Скидан.


У розділі "Керівництво" на сайті Поліського національного університету проректоркою з наукової роботи та інноваційного розвитку вказана Людмила Романчук, до якої Суспільне звернулося за коментарем. Людмила Романчук відповіла, що їй незручно говорити, бо вона перебуває в лікарні. Про своє звільнення і перехід проректорка говорити не захотіла.


"Я взагалі нічого ще не планую, бо я захворіла і лікуюся", — сказала Людмила Романчук.


Позиція викладачів Поліського університету, які звільнилися


Павло Поплавський, колишній начальник відділу міжнародного співробітництва Поліського національного університету

"Немає чого говорити за інших людей — що вони казали. Може, це ректору так хочеться чути, що хтось когось примушував. Насправді, це абсолютна брехня. Мене особисто і, наскільки я знаю, усіх інших, хто звільнився, ніхто не примушував. Пішов я через свою особисту незгоду, через маніпулювання ректором думкою громадськості, через його особисте прагнення за будь-яку ціну залишитися ректором університету — чи об'єднаного, чи Поліського, але ректором. І це Олег Васильович Скидан — людина, яка жертвує всіма людьми, які працюють в університеті, тому що для нього університет це, в першу чергу, він. А я мислю собі університет як спільноту науковців та освітян. Поки я нікуди в інший університет не переходжу, я на паузі", — розповів Павло Поплавський.


Таїса Кравчук, колишня директорка Ботанічного саду Поліського національного університету

"Це неправда, що нас хтось примушував. Це було моє рішення — абсолютно обдумане, не один день воно обдумувалося. Ми працювали в команді понад 5 років, і такого керівника, як Людмила Донатівна (Романчук — ред.) я більше не знайду і не хочу шукати — це найкраща людина. Це було особисто моє бажання піти за нею і бути біля неї, працювати з нею. Слова про те, що нас примушували, такого зовсім не було. Ми самі вирішили піти. Поки я нікуди не переходжу — я звільнилася і роблю передишку. Зараз я лишилася тільки в аспірантурі", — розповіла Таїса Кравчук.


Наталія Матвійчук, колишня старша викладачка кафедри агрономічного факультету Поліського національного університету

"Я не очолювала ніякі відділи і звільнилася за власним бажанням — ніякого тиску на мене не чинили. Звільнилася у зв'язку із нездоровою ситуацією в університеті, в зв'язку з власними бажаннями. Як ви думаєте: хіба можна примусити людину звільнитися під якимось тиском?" — сказала Наталія Матвійчук.


Ірина Абрамова, колишня викладачка і керівниця відділу науково-дослідної частини Поліського національного університету

"Слова, сказані ректором це наклеп і неправда. Ніхто мене не змушував звільнятися, це було моє особисте добровільне рішення. Те, що я прочитала, це абсолютно обурливі речі. Я далі взагалі планую працювати не в освітній сфері", — розповіла Ірина Абрамова.


Інна Можарівська, викладачка агрономічного факультету Поліського націрнального університету

"Я на лікарняному зараз і взагалі нічого не знаю. Хочу сказати, що я написала заяву за власним бажанням, але потрапила на лікарняний. Підкреслюю: заяву я писала за власним бажанням, жодного тиску на мене не чинили", — сказала Інна Можарівська.


Людмила Романчук, проректорка з наукової роботи та інноваційного розвитку Поліського національного університету


Людмила Романчук дала ще один коментар Суспільному, у якому розповіла, що не знає про те, що вона має очолювати ліквідаційну комісію.


"Ні про які комісії ліквідаційні я нічого не знаю — я собі спокійно працювала, коли виринула ця інформація. Може, це комусь щось так хочеться, але мені це невідомо взагалі. Я про це нічого не чула і нічого не знаю. Зі мною про це ніхто не говорив і я не розумію, де ця інформація береться. Ми вирішили звільнитися командою, бо не хочеться в цьому бруді бути. Я нікого не примушувала звільнятися, кожна доросла людина обирає сама свій шлях. Ми разом працювали, були в тісних робочих стосунках. Я вирішила за себе, а колеги сказали одностайно мені, що ми йдемо разом і що вони навіть готові сидіти без роботи, але йдемо. Щодо переходів в інший університет, то я ще навіть заяви (на звільнення — ред.) не підписувала. В першу чергу, для мене зараз стан мого здоров'я, інше для мене зараз неважливо", — прокоментувала Людмила Романчук.

Вчора

Сторінки:
Нагору