КВІ
Субота
27
12:59

​У Житомирі зафіксували перевищення рівня забруднюючих речовин у річці поблизу сміттєзвалища

Держекоінспекція у Житомирі зафіксувала перевищення рівня забруднюючих речовин у воді в місці впадіння безіменного струмка до річки Крошенка, який протікає біля полігону сміттєвих відходів. У "Автотранспортному підприємстві 0628", на балансі якого знаходиться полігон відходів, повідомили, що не спостерігається видимих витоків фільтрату зі ставків-відстійників.

Державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу Денис Войнаш повідомив, що провели перевірку на полігоні сміттєвих відходів у Житомирі, ініційовану після звернення через систему "ЕкоЗагроза". Місце впадіння безіменного струмка до річки Крошенка, що протікає поруч із полігоном, обстежили. Результати лабораторних досліджень показали перевищення забруднюючих речовин у пробах ґрунту і води.


"Також взяли зразки проб ґрунтів з навколишніх територій та вздовж безіменного струмка, де ймовірно можливі витоки фільтрату. Проведено відбір зразків проб води у місці впадіння цього струмка в річку Крошенка вище та нижче місця скиду. Після проведених заходів виявлено ряд порушень, про які складено відповідний акт, і всі необхідні документи направлені на підприємство", — сказав Денис Войнаш.


Зі слів юриста "Автотранспортного підприємства 0628" Андрія Кудака, видимих витоків фільтрату зі ставків-відстійників не спостерігається.


"Ми знаходимося на дамбі. Ви бачите, що за межами дамби витоків, фільтраційних витоків немає. Фільтраційні води залишаються в межах ставків на безпечному рівні. Витоків не має. Акт перевірки не вказує час виникнення цього забруднення. Гранично допустимі концентрації забруднюючих речовин можуть залишатися в ґрунті десятиліттями. Вода швидше оновлюється, ніж ґрунт", — говорить Андрій Кудак.


Начальник міського управління житлового господарства Андрій Гуменюк розповів, що дамбу на полігоні відходів постійно обстежують, щоб уникнути перетікання з відстійників.


"Навіть під час дощів і снігопадів. У цьому році наше комунальне підприємство, оскільки вони не впоралися своїми можливостями, звернулося до ДСНС за допомогою. Пожежна машина прибула і кілька днів допомагала відкачувати з відстійника, щоб уникнути перетікання. Ми завжди дотримуємося сталого рівня", — пояснив Андрій Гуменюк.


За словами Андрія Гуменюка, неможливо передбачити просочування речовин у підземні води через побудову полігону. Денис Войнаш інформував, що наразі Держекоінспекція розраховує суму збитків, завданих навколишньому середовищу.

Вчора

Сторінки:
Нагору