КВІ
Вівторок
30
14:17

​У Житомирі зросте вартість проїзду у приміських та міжміських автобусах

У житомирських приміських, а також міжміських автобусах з’явилося оголошення про підвищення вартості проїзду з 20 квітня. Це зростання обумовлене збільшенням цін на паливо-мастильні матеріали та запчастини. Про це Суспільному розповів приватний перевізник Аркадій Савіцький.

За його словами, всі перевізники підвищують плату за проїзд.


"Підвищують, оскільки зросла зарплата, вартість палива, гуми і мастила. Все зросло, і автоматично ми мусимо підвищувати вартість. Законом передбачено, що при зростанні цін на паливо ми автоматично повинні підвищувати вартість квитка, бо ми не зможемо далі їздити", — повідомив Аркадій Савіцький.


Пенсіонерка Тамара витрачає від 22 до 25 гривень за поїздку. Розповіла, що не готова до зростання вартості проїзду.


"Не готова, тому що в мене пенсія три тисячі. Для мене це буде дуже дорого", — пояснила Тамара.


За словами пасажирки Світлани, вона не проти підвищення вартості проїзду. Наразі до Кодні жінка платить 36 гривень за проїзд.


"Ціни на пальне піднімаються, тому й ціни на проїзд, мабуть, зростають. Є напрямки, де квиток справді дорого коштує. Але якщо потрібно, то так і буде ", — говорить Світлана.


"Якщо це зростання на кілька гривень, то нормально. Для когось це може бути ненормально, комусь може бути погано. Особливо це стосується пенсіонерів, які мають низьку пенсію", — розказав пасажир Олександр.


Експерт з міської мобільності Дмитро Ткачук розповів, що тарифи для приміських і міжміських маршрутів перевізники встановлюють самостійно.


"У приміських маршрутах тариф не затверджується офіційно, а фактично є декларативним. Перевізник розраховує для себе економічно обгрунтовану цифру і декларативним методом подає до обласної адміністрації повідомлення про те, що така в нього вийшла цифра і з такого числа він планує змінити тариф на перевезення. І якщо немає жодних заперечень від адміністрації, тоді тариф починає діяти", — пояснив Дмитро Ткачук.


Кореспонденти Суспільного звернулися з інформаційним запитом до ОВА з проханням надати копії звернень від перевізників щодо зміни вартості проїзду, а також прокоментувати, чи є заперечення щодо нових тарифів.

Вчора

Сторінки:
Нагору