КВІ
Субота
27
23:35

​В Малині припиняють роботу чотири котельні — жителі мають перейти на індивідуальне опалення

В місті Малин на Житомирщині припиняють роботу чотири газових котельні. Власників квартир просять переобладнати своє житло під індивідуальне опалення. Про це пише сказав заступник Малинського міського голови Віктор Гвоздецький у відеозверненні на сторінці в мережі Facebook Малинської міської ради.

За його словами, рішення про призупинення роботи чотирьох газових котелень, які обслуговують будинку по вулицях Машинобудівників, Барміна, І.Мазепи (Гагаріна) та Лисенка, було прийняте на двох останніх сесіях.


Серед причин такого рішення Віктор Гвоздецький називає зменшення кількості абонентів централізованого опалення, через що відбулося розбалансування системи теплопостачання.


"Ще в 2021 році, як тільки закінчився черговий опалювальний сезон, були залучені київські експерти, які зробили висновок, що система централізованого теплопостачання критично розбалансована через малу кількість споживачів у багатоквартирних будинках. Висновок був один, що ми маємо відійти від централізованого опалення, тому що воно буде збитковим", — каже Віктор Гвоздецький.


За його словами, собівартість надання послуг тепла значно вища від тарифів на тепло, які не піднімалися із 2021 року.


"Борг за споживання газу — більше 10 мільйонів гривень. На відшкодування різниці в тарифах із державного бюджету не компенсовано більше 9 мільйонів. А взагалі загальний борг за газ складає 20 мільйонів гривень. Із міського бюджету за останні роки в попередні опалювальні сезони виділили понад 14 мільйонів гривень, але ці кошти не перекрили заборгованість через високу собівартість послуги", — говорить заступник міського голови.


Відповідно до постанови кабміну, із першого вересня 2023 року всі теплопостачальну компанії, які мають борг перед НАК "Нафтогаз України", зобов’язані 65 відсотків всіх коштів за тепло направляти на рахунки "Нафтогазу", каже Віктор Гвоздецький. 35 відсотків залишається підприємству — для оплати за електроенергію, на ремонт мереж, на виплату зарплат, а цього недостатньо і підприємство знову буде входити в значні борги. З його слів, заборгованість приватних споживачів за тепло є однією із найбільших в області і складає 3,5 мільйонів гривень.


Всіх абонентів централізованого опалення, починаючи із червня місяця, повідомили про те, що робота котелень буде призупинена і що їм необхідно перейти індивідуальне опалення, каже Віктор Гвоздецький.


За його інформацією, працює міська програма надання фінансової допомоги на облаштування індивідуального опалення для пільговиків та малозабезпечених в сумі до 20 тисяч гривень. На останній сесії міськради виділили 200 тисяч гривень на такі виплати.


Як розповів Суспільному в інтерв’ю Малинський міський голова Олександр Ситайло повідомив, що в Малинській громаді залишилося більше 300 споживачів централізованого опалення.

Вчора

Сторінки:
Нагору