КВІ
Понеділок
29
15:19

​В Житомирі стартував новий волонтерський проєкт із виготовлення FPV-дронів

В Житомирі стартував новий волонтерський проєкт "Поліські пташки" із виготовлення FPV-дронів. Перший зібраний учасниками проєкту дрон вже проходить випробування. Впродовж найближчого тижня планують виготовити ще 11 безпілотників.

Про це в розмові з кореспонденткою Українського радіо Житомир розповів засновник нової ініціативи "Поліські пташки" житомирянин Сергій Хоменко.


За словами Сергія Хоменка, на FPV-дрони у них є замовлення військових підрозділів, з якими він як організатор іншої волонтерської ініціативи, "Поліські броніки", ось вже майже два роки співпрацює у справі безкоштовного надання військовим бронежилетів.


"Ми співпрацюємо із великою кількість військових підрозділів. Є підрозділи, які займаються малою авіацією, є ті, хто займається розвідувальною авіацією, вони мають навички в застосуванні FPV-дронів і величезний запит в таких апаратах. Першочергово у нас будуть забезпечуватися як мінімум три військові частини", — сказав Сергій Хоменко.


Організатор проєкту розповів, що збирати дрони будуть 6-7 людей. 15 лютого передали перший зібраний дрон для його тестування.


"Цей перший дрон передаємо для того, щоб нам по ньому вказали на якісь побажання і розповіли про досвід його застосування. Хочемо за тиждень зібрати та відпрацювати ще 11 дронів. І щоб ми всі побажання врахували при збиранні цієї першої зграї наших "Поліський пташок", — сказав волонтер.


За словами Сергія Хоменка, їхні дрони мають гарні характеристики: в теплу пору року вони із вантажем 900 грамів долають 14 кілометрів, взимку ця відстань трохи менша. Собівартість дрона — 13 тисяч гривень, це гроші на закупівлю комплектуючих.


"Ми маємо фах, хист, необхідні навички, ми можемо знайти китайського виробника якісних запчастин. На вітчизняному ринку сьогодні можна придбати тільки пропелери та акумулятори і періодично рами для дронів. Ми забезпечимо якісну перевірку зібраних дронів. Щоб за мінімальну ціну ми отримували якісний апарат", — сказав Сергій Хоменко.


Для тих, хто хоче самостійно збирати дрони, організатор проєкту радить на початках попрацювати із фахівцями-інженерами, наприклад, з житомирської ініціативи "Народний дрон". Адже, за його словами, є багато нюансів, які потрібно врахувати для нормальної роботи безпілотного летального апарату. Зокрема, частоту, на якій він буде працювати, щоб максимально уникнути застосування противником засобів приглушення.


Сергій Хоменко каже, що для виготовлення дронів їм потрібна підтримка людей.


"Я сам за фахом інженер, тому підібрати однодумців-фахівців мені великої проблеми не склало. Проблема тільки в донатах. Ті люди, які з нами працюють ось вже майже 2 роки в проєкті "Поліські броніки", знають, що ми гарантуємо, що кожна копійка буде використана максимально ефективно і якісною", — сказав Сергій Хоменко.


Він додав, що реквізити для донатів можна знайти на офіційній сторінці проєкту "Поліські пташки" в мережі Facebook.

Вчора

27.04.24

Сторінки:
Нагору