КВІ
Понеділок
29
20:56

​Вчетверте змінюють рішення: У коростенському ліцеї №8 вирішили будувати модульне укриття

У Коростенському ліцеї № 8 для дітей та працівників навчального закладу будуватимуть не стаціонарне, а модульне укриття. Про це Суспільному розповів Олександр Синицький заступник Коростенського міського голови.

Це вже вчетверте змінюють рішення про те, яке укриття потрібно будувати у ліцеї. Спочатку хотіли будувати модульне, потім стаціонарне за гроші громади, після чого отримали кошти від держави і за співфінансування планували побудувати укриття.


Але після виготовлення проєкту вартість робіт зросла із 10 до 38 мільйонів. Тому зараз батьки та посадовці міської ради знову повернулися до ідеї будівництва модульного укриття. 19 вересня батьки учнів та адміністрація ліцею №8 зібралися біля закладу з вимогою забезпечити дітей укриттям.


"І батьки, і діти в постійному стресі, в тонусі, бо ніхто не знає, що буде і якої миті. Всі ж бачимо ситуацію кожен день — в країні війна. Нас дивує поведінка нашої влади: чому не влада прагне забезпечити наших дітей безпечним навчальним місцем, або місцем, де можна пересидіти час тривоги? Тим паче, що в нашому мікрорайоні немає жодного бомбосховища для людей. А ми, батьки, вже другий рік обходимо всі кабінети, які тільки можна, відсилаємо листи у всі можливі і неможливі інстанції. Обіцяють нам якісь казки — ну, результат ми сьогодні бачимо, ми нічого не маємо", — каже місцева жителька Тетяна Дубинчук, діти якої вчаться в ліцеї №8.


Нині більш як 400 дітей у ліцеї навчаються за змішаною системою, а невеликий погріб у якості укриття орендують у сусідньому будинку. За словами директорки ліцею Людмили Бондар, торік планували побудувати модульне укриття, потім у міській раді вирішили побудувати стаціонарне укриття власними силами, залучаючи кошти спонсорів та організацій, навіть встигли викопати котлован.


"Були плани на будівництво, місцева влада мала побудувати його господарським способом, якось прискорити, але разом з тим це місце не є безпечним, воно не відповідає вимогам і через це не було розпочато будівництво", — говорить Людмила Бондар.


Тож, котлован закопали назад і замовили проєкт укриття. Але на стадії експертизи з’ясувалося, що через близькість до кордону із Білоруссю укриття у Коростені потрібно будувати із товстішими стінами, ніж у інших містах. В результаті вартість проєкту зросла майже удвічі.


"З’ясувалося, що місто Житомир та місто Коростень це категоровані міста і відносяться до третьої категорії. Відповідно, вимоги до категорійності передбачають, що укриття повинні мати більшу товщину стін. Як наслідок, трохи затягнулося в часі виготовлення цієї документації і, відповідно, зросла ціна. На даний момент вартість даного проєкту становить 38 мільйонів гривень. З державного бюджету ми отримали сім мільйонів, з міського бюджету було виділено три мільйони. Вартість проєктно-кошторисної документації становила 850 тисяч гривень. На жаль, такої величезної суми ми не можемо віднайти і просимо допомоги в обласній адміністрації, щоб підняти цю суму. Але, на жаль, і в обласній адміністрації нам відмовили — сказали, що розгляд і будівництво даного укриття буде перенесене на наступний рік", — сказав на зустрічі із батьками учнів ліцею заступник Коростенського міського голови Олександр Синицький.


Нині в Коростенській міськраді розглядають варіант будівництва модульного укриття.


"На жаль, це буде марнотратство — витратити таку величезну суму грошей. Розглядаємо зараз варіанти, повертаємося до початкових, що в нас були у минулому році. Це будівництво модульного укриття місткістю до 200 осіб. Я думаю, що кошти це будуть невеликі і в міському бюджеті ми їх знайдемо", — говорить Олександр Синицький.


Що відомо про будівництво укриття в ліцеї №8 у Коростені


Як раніше повідомляло Суспільне, в Коростенському ліцеї №8 відсутнє укриття, через що майже 500 учнів навчаються онлайн. 19 квітня 2023 року батьки, вчителі та учні Коростенського ліцею прийшли на збори, де звернулися до влади міста, щоб прискорити будівництво укриття. Будівництво укриття розпочали у листопаді 2022 року і потім зупинили.


В травні 2023 року міська рада Коростеня подала заявку на отримання субвенції на будівництво укриття в міському ліцеї №8. Тоді Володимир Вигівський сказав, що якщо держава не дасть гроші на укриття для восьмого ліцею, то місто буде будувати своїми силами.


23 липня перший заступник Коростенського міського голови Володимир Вигівський під час прямого ефіру сказав, що проєкт на будівництво укриття в ліцеї №8 вже розробили. Після проходження експертизи будуть розпочаті тендерні процедури.


Дату початку будівництва укриття у коростенському ліцеї №8 змістили — укриття планують збудувати орієнтовно у грудні, а не до першого вересня, як це планувалося спочатку.

Сторінки:
Нагору