КВІ
Неділя
28
11:16

​Весняна обрізка плодових дерев — поради садівника з Житомира

Весняна обрізка садових дерев допомагає збільшити врожайність та здоров'я рослин. Садівник Віталій Ліневич розповів кореспондентам Суспільного за яких умов її краще проводити та поділився технікою обрізки дерев.

За його словами, весняну обрізку треба робити вчасно, бо це сприяє покращенню врожайності та якості плодів.


"Вже ні у кого не викликає сумніву, що обрізка потрібна. Чому? Бо вона не лише стимулює плодоношення, але й забезпечує деревам культурний вигляд, особливо на невеликих присадибних ділянках", — розповів Віталій Ліневич.


Садівник з Житомира Віталій Ліневич з 15-річним досвідом, рекомендує починати весняну обрізку дерев, коли температура повітря вночі не нижче 14 градусів морозу.


"Найбільш оптимальний період для нашої зони — це з кінця березня по кінець квітня, коли дерева лише починають набирати бруньки та ще немає листової крони. Дерево активно себе починає вести, але ми з ним працюємо, як з гарним таким матеріалом. Правильна обрізка є важливим етапом у догляді за деревами, особливо якщо вони страждали від неврожаю, як, наприклад, абрикоси минулого року, бо весна не дозволила їм запилитися. Тому всі свої живильні сили дерево спрямувало на ріст, а ми повинні видалити зайві гілочки, які перешкоджають його розвитку. Видаляємо їх на кілечко. Для того, щоб на місці цих гілок, зрізи мають позаростати та не псували нам вигляд і не шкодили дереву. Більші гілочки ми зрізаємо пилочкою садовою", — сказав садівник.


Віталій Ліневич розповів, що перед обрізкою дерев необхідно ретельно дезінфікувати інструменти, щоб уникнути передачі хвороби з одного дерева на інше. Під час обрізки крони дерев Віталій Ліневич використовує садову драбину для безпеки.


"Ми зрізаємо гілочки, які ростуть всередину крони, щоб вони не затіняли наші гілки для фотосинтезу", — говорить Віталій Ліневич.


Зі слів садівника, після обрізки дерева місце зрізу потрібно обробити.


"Щоб захистити зрізи від пилу, бруду та випаровування зайвої вологи, ми їх закриваємо. Це можна зробити спеціальним садовим варом або просто масляною фарбою, яку розбавляємо натуральною олією", — сказав Віталій Ліневич.

Вчора

Сторінки:
Нагору