КВІ
Вівторок
30
01:16

​Вісім ліцеїв із 33 у Житомирі не мають укриття – використовують безпечні приміщення сусідніх закладів

Вісім ліцеїв із тридцяти трьох у Житомирі станом на 28 лютого не мають тимчасового укриття, де в разі оголошення повітряної тривоги можуть перебувати учні. Про це Суспільному розповів керівник Житомирського міського департаменту освіти Валентин Арендарчук.

За його словами, наявність сховищ – основна вимога для навчання у режимі офлайн. І в тих ліцеях, де немає сховищ, використовують безпечні приміщення сусідніх закладів або підприємств.


"Ми запропонували на базі інших шкіл проводити освітні процеси, – говорить керівник департаменту освіти. – Двадцятий ліцей працює на базі двадцять четвертого. Тридцять п’ятий на базі дев’ятнадцятого, десятий на базі другого ліцею, четвертий ліцей мікрорайону Мальованки використовує тимчасове укриття в костелі. Ми укладаємо угоди, меморандуми. Так третій ліцей використовує укриття Преображенського собору по вулиці Перемоги".


Валентин Арендарчук також розповів, що від 10 лютого у департаменті освіти запрацювала комісія, яка вивчатиме можливості зі спорудження тимчасового укриття у ліцеї №20.


"Як тільки у нас буде кваліфікований висновок, ми можемо починати підготовку укриття ліцею №20, – каже Валентин Арендарчук, – щоб до першого вересня діти, батьки яких виявлять бажання навчати в режимі офлайн, були задоволені".


Після зимових канікул додаткове тимчасове укриття загальною площею 200 квадратних метрів відкрили для учнів ліцею №17.


"Були запити батьків вийти на навчання дітей в режимі офлайн, – розповідає директорка ліцею №17 Марія Сервачук. – Ми не могли забезпечити навчання, навіть у дві зміни, які є, в нашому тимчасовому укритті. Нове укриття розраховане на 200 дітей, воно забезпечує безпечне перебування там учнів і спокій для їхніх батьків".


Укриття облаштували у підвальному приміщенні сусіднього дитячого садка.


Вартість проєкту – більш як півтора мільйона гривень. Половина суми – це внесок благодійної швейцарської компанії "Віртуоз". За ці гроші зробили реконструкцію та встановили обладнання.


За словами директорки ліцею, завдяки облаштуванню сховища, освіту у режимі офлайн здобувають пів тисячі ліцеїстів із 820.


"Вони перебували тут під час повітряної тривоги, навчаються, бігають, і навіть грають у теніс. Вони вже прилаштувалися це робити: тут є така біла лінія, і діти використовують площі на підлозі замість стола", – каже Марія Сервачук.


Представник підрядної будівельної організації Юрій Опанасюк розповів, що в укритті зробили опалення, повністю замінили всі мережі, зробили санвузли, вентиляцію, освітлення. "Тут також є Wi-Fi, смарт-TV, – каже Юрій Опанасюк. – Тобто під час повітряної тривоги діти почувають тут себе комфортно і безпечно, а також продовжують навчатися. При цьому є зв'язок із батьками, яким вони повідомляють, що все в них добре. Ми, навіть, бачили підтвердження цьому у їхніх тік-токах".

Вчора

Сторінки:
Нагору