КВІ
Вівторок
30
02:58

​Забруднення повітря та ґрунту: екологи обраховують збитки від атаки на об’єкт інфраструктури на Житомирщині

8 квітня Росія атакувала БпЛА типу "Shahed" об’єкт інфраструктури в Звягельській громаді Житомирщини. На місці виникла пожежа. Фахівці Держекоінспекції Поліського регіону почали фіксувати збитки, зокрема, забруднення повітря та землі. Про це в коментарі Суспільному розповів заступник начальника Держекоінспекції Поліського регіону Сергій Малярчук.

За його словами, 8 квітня інспекція виїжджала на місце події. Але так як поки там ще триває горіння і збитки ще фактично завдаються, фахівці просто зафіксували сам процес.


"Безпосередньо пробу ґрунтів ми не відбирали, поки не буде усунуто цю пожежу. Там дуже високі температури і не можна підійти до місця. Коли пожежу погасять, ми ще раз виїдемо і відберемо проби. Безпосередньо сама пожежа має ареал поширення на певну площу. Тобто в повітря викидається сажа, і ця маса містить також забруднюючі речовини, які можуть потім осісти на ґрунт і вже може бути забруднена не тільки та площа, яка була безпосередньо під час влучання "шахедів", а також та площа, на яку осяде цей продукт горіння", — сказав Сергій Малярчук.


За його словами, проби ґрунту досліджуватимуть протягом п'ять днів і при порівнянні ґрунтів буде визначена різниця в показниках, за якою нарахують збитки. Щодо забруднення повітря, то результати мають бути вже через два дні, сказав Сергій Малярчук.


"Наслідком може бути значне забруднення атмосферного повітря. Тому що під час пожежі в атмосферу було викинуто значну кількість забруднюючих речовин. Тобто це може продукти горіння, азоту оксиди, вуглицю оксиди, той самий канцерогенний бензопірен. Там була значна кількість сажі. Ми вже направили запити на ДСНС про тривалість горіння і про масу речовини, яка згоріла. І вже відповідно даної інформації за певною методикою можемо прорахувати збитки", — розповів заступник начальника Держекоінспекції Поліського регіону.


В ніч на 8 квітня 2024 року Росія атакувала Україну 24 БпЛА типу "Shahed". На Житомирщині відбулася атака на обʼєкт інфраструктури. Зранку повідомили про те, що існує пряма загроза забруднення повітря. В місті Звягель тимчасово ввели дистанційне навчання у закладах загальної середньої освіти.

Вчора

Сторінки:
Нагору