ТРА
П'ятниця
3
22:21

​Жителі Першотравенська на Житомирщині відмовляються від перейменування селища

Жителі селища Першотравенськ на Житомирщині відмовляються від зміни назви населеного пункту, незважаючи на рекомендацію Нацкомісії зі стандартів державної мови. Вони пояснюють це тим, що назва не має зв'язку з колишнім Радянським союзом чи Росією.

Про це Суспільному розповів староста Першотравенського старостинського округу Іван Цимбалюк. За його словами, перейменування селища зараз не є актуальним.


"Особливо зараз, коли ми переживаємо воєнний час. Нам потрібно зосередитися на інших питаннях. Ви розумієте це, ви ж молодь. Навіщо піднімати це питання зараз? У нас триває війна. Ми повинні зосередитися на виробництві, виготовленні боєприпасів", — сказав Іван Цимбалюк.


Краєзнавець Михайло Кремінь пояснив, що до 1937 року селище мало назву Токарівка. Щодо причин перейменування на Першотравенськ він не має інформації.


"Я навіть не можу погодитися з Косинським, так? У той час ми ще не вживали такого терміну, як "комунізація". Не знали? Не знали. Це все знаєш що? Це – націоналіст вищої категорії. А ти, до речі, був комуністом. Я не був", — говорить Михайло Кремінь.


За словами секретаря Баранівської міської ради Володимира Заремби, остаточне рішення про перейменування селища повинна ухвалити Верховна Рада України.


"Відповідно до Закону "Про географічні назви", зміна назви географічного об'єкта має відбуватися за рішенням Верховної Ради України. Ми знаємо про рекомендацію Національної комісії з питань державної мови, де вони рекомендували відповідному комітету Верховної Ради перейменувати даний населений пункт", — пояснив Володимир Заремба.


Кореспонденти Суспільного опитали місцевих жителів, щоб дізнатися їхню думку щодо перейменування селища.


"Перейменовувати Першотравенськ не варто, оскільки це не підпадає під закон про декомунізацію. Чому? У нас є свято Першого травня, яке є загальнодержавним по всій Україні", — сказала жителька Першотравенська Марина.


"Якщо перше травня існує, то це ж не російська назва. Ми з дітьми в школі таку дату записуємо. Правда її ніхто не викине? Не буде ж починатися з другого травня календар, так?", — розказала жителька Першотравенська Ірина.


Працівник Українського інституту національної пам’яті Богдан Короленко розповів, що в Україні є щонайменше 63 населених пункти названі на честь Першого травня.


"Спочатку Перше травня вшановувалося, як пролетарське свято. Ми повинні пам’ятати, що Жовтневий переворот відбувся за участю пролетаріату. У радянські часи Перше травня вшановувалося як свято пролетаріату та для відзначення диктатури пролетаріату", — говорить Богдан Короленко.


За словами Богдана Короленко, селище Першотравенськ має бути перейменоване. 22 червня 2023 року Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендувала перейменувати 43 населені пункти на Житомирщині, серед них і селище міського типу Першотравенськ.

Вчора

Сторінки:
Нагору